Ai ajuns până la sfârșitul iernii. Fă o tranziție grațioasă către primăvară cu aceste rețete și ierburi de sezon pentru a-ți proteja sănătatea și pentru a te simți plin de energie.
Bun venit în luna martie, sezonul de primavara!
În emisfera nordică, martie este cu siguranță începutul tranziției de la iarnă la primăvară. Primăvara durează din martie până în iunie, așa că fereastra pentru curățare, resetarea pentru arderea grăsimilor, pierderea în greutatea de iarnă și detoxifierea emoțiilor vechi este larg deschisă pentru următoarele patru luni. Este posibil să aveți deja pofta de alimente mai ușoare, dar este, de asemenea, în regulă să vă combinați cu o supă fierbinte în zilele reci și umede poate cu zăpadă din martie.
Îmbrățișează verdețurile și rădăcinile amare, astringente
După o iarnă rece și uscată și luni de sărbătoare cu alimente bogate în grăsimi și proteine, este important să îmbrățișăm recolta de primăvară și să îndepărtăm orice boală din intestine.
Pe măsură ce sosește primăvara, la fel și ploile: zăpada se topește și pământul devine noroios. Pământul reține mai multă apă primăvara și noi la fel, ceea ce face ca aceasta să fie o problemă pentru mulți. Acesta este motivul pentru care numim sezonul alergiilor de primăvară. Din fericire, natura oferă antidotul perfect împotriva acumulării de apă și a congestiei.
Dacă am trăi cu adevărat din rodul pământului, singura hrană pe care natura ne-ar pune-o la dispoziție în această perioadă a anului ar fi rădăcinile amare si frunzele verzi. În lunile următoare, recolta de primăvară va oferi mai multe plante urmate de fructe de pădure.
La începutul primăverii, ne concentrăm asupra frunzelor si rădăcinilor amare, cum ar fi păpădia, brusturele, leurda, macrisul, loboda, spanacul și altele . Aceste rădăcini si frunze ajută la curățarea ficatului, la mișcarea bilei, la curățarea intestinelor cu alcaloizi, la curățarea mucusului din vilozități intestinale și la îndepărtarea excesului de grăsime din peretele intestinal. Le poți adaugă în supe mai ușoare și poti face ceaiuri de plante după mese. Daca dorești sa le folosești crude ar fi bine sa studiezi conținutul de oxalați al fiecărei plante pentru a nu acumula oxalati in corp. Acumularea de oxalati in corp pe langa simptomele care le cunoastem de multi ani, adica nisip si pietre la rinichi pot sa se manifeste si sub forma de acumulari in articulatii, muschi, pot provoca crampe musculare, simptome similare cu artrita, osteoporoza. Sănătatea nu se menține doar prin speranța că plantele sunt mereu inofensive. De fapt, chiar și plantele pe care le considerăm „comestibile” și „benefice” pot produce toxine dăunătoare pentru noi. Acest adevăr nu se potrivește cu teoriile nutriționale populare de azi, care pun accentul pe fitonutrienți și fibre și care adesea discreditează grăsimile de origine animală. Din această cauză, tendința este de a ignora sau minimaliza efectele toxice ale plantelor, sperând că impactul lor asupra sănătății noastre va fi neglijabil.
Daca doresti sa aflii mai mult despre acest subiect iti recomand cartea si site-ul lui Sally Norton pe acesta tema.
Realizarea unei liste cu verdeața și conținutul lor de oxalați în ordine descrescătoare implică anumite provocări, deoarece valorile exacte de oxalați pot varia considerabil în funcție de factori precum soiul plantei, condițiile de creștere și chiar modul de preparare. Cu toate acestea, voi oferi o estimare generală bazată pe datele disponibile pentru a putea decide ce plante folosești crude și ce plante gătești prin fierbere in mod traditional. Chiar și in smoothieuri putem folosi plantele opărite, fără zeama pentru a le scadea continutul de oxalati. Daca te documentezi stramosii nostrii nu foloseau spanacul crud, si il foloseau doar in sezon, nu tot anul. Si nu uita ca corpul uman duce intre 50 mg-150mg de oxalati pe zi.
- Spanac (Spinacia oleracea): Aproximativ 600-900 mg de oxalați per 100g.
- Macriș (Rumex spp.): Cantitatea de oxalați este similară sau uneori chiar mai mare decât în spanac.
- Perpetual Spinach (Beta vulgaris subsp. vulgaris): Aproximativ 300-450 mg de oxalați per 100g.
- Chenopodium album (Lobodă albă): Aproximativ 200-400 mg de oxalați per 100g.
- Pătrunjel (Petroselinum crispum): Aproximativ 100-200 mg de oxalați per 100g.
- Mărar (Anethum graveolens): Cantități mai mici de oxalați comparativ cu pătrunjelul.
- Rucola (Eruca vesicaria): Aproximativ 60-100 mg de oxalați per 100g.
- Urzica (Urtica dioica): Aproximativ 40-100 mg de oxalați per 100g.
- Leurda (Allium ursinum): Cantitatea de oxalați este considerată mai scăzută, dar valorile specifice sunt mai greu de determinat.
- Păpădie (Taraxacum officinale): Aproximativ 20-70 mg de oxalați per 100g.
- Kale (Brassica oleracea var. sabellica): Aproximativ 20-50 mg de oxalați per 100g.
- Iarbă Grasă (Portulaca oleracea): Cantitatea de oxalați este mai scăzută comparativ cu spanacul, dar valorile exacte sunt variabile.
- Salată (Lactuca sativa): Aproximativ 10-30 mg de oxalați per 100g.
- Mentă Verde (Mentha spicata): Cantitatea de oxalați este considerată scăzută, dar valorile exacte nu sunt bine documentate.
- Germeni (de exemplu, germeni de soia): Aproximativ 15-50 mg de oxalați per 100g, dar variază în funcție de tipul de germeni.
- Microplante (Microgreens): Conținutul de oxalați variază în funcție de specie, dar este adesea mai scăzut decât în plantele mature.
Este important să rețineți că aceste valori sunt aproximative și pot varia. Pentru persoanele cu preocupări legate de aportul de oxalați, este recomandat să se consulte cu un medic sau un nutriționist pentru recomandări personalizate.
Sezonul pentru detoxifiere și arderea grăsimilor
Multe alimente de primăvară sunt fără mucus, fără grăsimi și au ca scop curățarea organismului de alimentele grele de iarnă.
Primăvara este anotimpul pentru arderea naturala a grăsimilor, dându-ne oportunitatea de a face o schimbare dramatică în modul în care ardem grăsimile. Ca cultură, noi, oamenii moderni ne-am pierdut capacitatea de a arde grăsimile. Alimentatia noastra inundată cu zaharuri adăugate în aproape fiecare produs de pe rafturi (in jur de 80% dintre produse), corpul nostru s-a adaptat să ardă zahărul ca sursă de energie, când grăsimea este sursa de energie preferată a corpului nostru!
Desigur, atât carbohidrații, cât și grăsimea funcționează ca si combustibil, dar grăsimea este mult mai eficientă și de lungă durată. Carbohidrații pot fi epuizați mai repede, lăsându-vă epuizat, cu pofte și o greutate suplimentară.
Rețineți că nu este vorba doar despre pierderea în greutate, ci despre arderea grăsimilor în loc de carbohidrați și zahăr în fiecare primăvară. Există receptori și bacterii in microbiom care se pregătesc pentru grăsime primăvara ca sursă majoră de combustibil. Vine vara, predomină receptorii de carbohidrați și bacterii in microbiom care se hranesc cu carbohidrați.
Plantele cu frunze verzi, mugurii, fructele de pădure și cireșele de primăvară sunt o recoltă mai ușoară și mai austeră. Acesta este un mic impuls din natură pentru a ne lumina. S-ar putea să descoperi că în acest sezon, apetitul tău va începe în mod natural să scadă, corpul tău se gândește în mod natural la supe de legume mai ușoare si la salate, mai degrabă decât la tocănițele consistente care reprezinta alimentatia noastra de iarna.
În mod tradițional, martie a fost începutul sezonului foametei și al postului. Dieta din martie ar fi epuizat cerealele, nucile și rezervele de vânătoare. Odată cu recolta foarte austeră din martie (dacă a existat), hrana era puțină și postul intermitent, mâncatul limitat în timp și posturile mai lungi erau normale. Ne-am adaptat genetic la restricția calorică a primăverii și acum avem știință câștigătoare a Premiului Nobil pentru a explica beneficiile postului.
În timpul unui post, organismul se angajează într-un proces numit autofagie, în care corpul „se mănâncă singur”, curățând, reparând și înghițind toxine. În timpul posturilor de peste trei zile, organismul eliberează o cantitate mai mare de celule stem care reconstruiesc și refac organismul.
Un post cu apă timp de una până la trei zile pentru fiecare dintre cele patru luni de primăvară este foarte benefica pentru organism.
Sfatul meu este să vă aliniati cu această dorință de a mânca mai puțin.
Fă din prânz cea mai mare masă a zilei și cina mai mică. Dacă încerci să slăbești, sari peste cină o dată sau de două ori pe săptămână.
Mergi cu fluxul de alimente de sezon
Primăvara este, în mod natural, un sezon fără gluten și fără lactate. Până în această perioadă a anului, depozitele de grâu ar fi fost mâncate sau ar fi râncezit și am permite vacilor și caprelor să păstreze laptele pentru puii lor și, astfel, să ne crească turma. Acum este un moment bun pentru a trece temporar la o dietă săracă în gluten și lactate – sau chiar să le evitați cu totul.
În majoritatea regiunilor, primăvara poate oscila între rece, vânt și intunecos la cald și însorit. În zilele mai reci, concentrați-vă mai mult pe alimentele de iarnă mai grele și gătite. Când este însorit, începeți să mâncați mâncăruri mai ușoare, cum ar fi supe de primăvară și fructe de pădure. În funcție de cât de cald și de însorit este în zona ta, poate ar fi timpul să începi să mânanci și mai multe salate.
Remediile si plantele salbatice comestibile ale lunii martie
Rocoina( sau rocovina,răcovină)
Măcrisul
Pătrunjelul
Seva de mesteacăn
Frunzele de brusture
Arpagic verde sau ceapa ciorii
Lobodă verde, lobodă roșie
Coada racului
Năsturelul
Toporașii ( Viola odorata L.-flori )
și dintre ciuperci zbârciogul