O descoperire remarcabilă pentru apicultura, nutritie și apiterapie, a constituit-o polenul crud.
Până în urma cu cativa ani, în apiterapie se utiliza doar polenul uscat, cum era în mod obișnuit furnizat de apicultura. În Martie 1992, Patrice Percie du Sert, inginer agricol și apicultor pasionat din Franța, era într-o stare alterată de sanatate datorită muncii extenuante. Medicul i-a spus ca nu mai poate continua la fel ca până atunci. Cum albinele începuseră recoltarea polenului, atras de culorile plăcute și proaspete ale granulelor, s-a lăsat purtat de dorința de a-l gusta pentru prima oară direct din colector. Era atat de placut în stare proaspătă, incat nu s-a oprit pana nu a mancat o buna cantitate, între 100 și 200 de grame. Zilele următoare tentația s-a repetat, apoi a observat ca se simte mai bine. După o saptamana avea din nou vivacitate și optimismul obișnuit. Era totuși nedumerit de cele petrecute și se întreba dacă polenul fusese sursa stării sale de bine. Mirarea se datora faptului ca de curand își incheiase cura uzuala de polen uscat, fără sa fi observat o schimbare notabilă în starea sa. Spre a se convinge, a făcut o pauza de o saptamana în consumul de polen crud, observind ca din nou se simte mai rău, apoi a reluat cura. A făcut acest lucru de trei ori, spre a-si confirma observația, după care a început sa ofere polen crud în locul celui uscat, apropiaților săi. îmbunătățirile erau evidente la toți cei care îl consumau. Patrice a înțeles ca acesta era drumul său, de a cerceta și promova polenul crud. I s-a dedicat, ajungand sa coordoneze un întreg laborator de studii în domeniu. Astăzi obișnuim să spunem “tatăl polenului crud”. După 14 ani, în 2006 a scris o carte “Ces pollens qui soignent” .
Pe langa gustul adesea neatrăgător și cu o consistenta nisipoasa, asa cum se prezinta polenul uscat, polenul crud este o adevarata biblioteca de gusturi, mirosuri și culori care-ti aduc în minte imaginea campului cu flori. Mergand cu comparatia pana la elemente de microscopie, toate înclina balanța în favoarea polenului crud. Polenul crud contine o mare varietate de vitamine, enzime, microelemente, dificil de găsit într-un alt produs natural.
Cand incercam sa intelegem proprietățile polenului, ca și pe ale oricărui produs al stupului, trebuie sa pornim de la analiza scopului pentru care albinele îl recolteaza. Pentru albine polenul are o însemnătate deosebită, fiind sursa lor de proteine, ca și de vitamine, minerale și alți micronutrienti. De calitatea polenului adus la stup depind vigoarea familiei cat si capacitatea de apărare prin tăria veninului de albine. De asemenea, cu cat polenul este mai bun, cu atat laptisorul de matca este mai valoros. Sunt astfel mai bine hrănite larvele tinere și matca. Trantorii consuma și ei mult polen, ceea ce le confera putere și fecunditate.
Polenul floral este, de fapt, celula sexuala masculina a plantei. Este dispus ca o pulbere fină pe stamine. Albinele preiau aceasta pulbere, apoi o amestecă cu miere si nectar regurgitate, cât și cu secretii proprii. Astfel pot sa formeze granulele colorate binecunoscute, adică polenul apicol sau recoltat de albine, care ajunge în stup ori in recoltatoarele apicultorilor. Pentru a forma o singura granula de polen, albina trebuie sa viziteze în medie 300 de flori.
Compoziția și proprietățile organoleptice ale diferitelor tipuri de polen diferă în funcție de genul și specia plantelor de origine, precum și de momentul recoltarii. După cum florile se schimba pe parcursul anului, vom afla la diferitele loturi de polen apicol foarte diverse gusturi, mirosuri, arome, culori. Este o varietate naturala care ofera placere si utilitate consumatorului, tot la fel cum alimentatia noastra trebuie sa fie, în general, variată și echilibrată.
Fiind o celula sexuala a plantelor, e firesc ca polenul este încărcat cu acele principii care sunt necesare unei noi ființe spre a se forma și dezvolta. În plus, cum multe plante sunt medicinale, el poate transfera și proprietățile lor terapeutice.
Polenul crud – probiotic și gardian al sistemului imunitar
Lucru destul de puțin cunoscut încă, polenul crud este un probiotic vegetal. Cercetările microbiologice de laborator din ultimii ani au dezvaluit un important conținut în lactobacili. Mai multe tipuri de lactobacili și bifidobacterii au fost identificate prin analize genetice și s-a descoperit ca provenienta lor este în stomacul albinelor, adică în mierea regurgitata cu care ele amestecă pulberea de polen floral . Toate acestea sunt folositoare tubului nostru digestiv, unde polenul crud poate reface flora habituala.
Știm ca la nivelul peretelui tubului digestiv exista o parte majoritara, difuz amplasată, a sistemului imunitar, unde se produc celule imunitare care se raspandesc prin sange în întreg organismul. Totodată aici se secretă anticorpi de tip IgA. Aceștia sunt esentiali în apărarea de posibilele infectii din tubul digestiv, unde în fiecare zi, pătrund milioane de bacterii odată cu alimentele consumate și care, în mod evident nu sunt sterile. Funcționarea sistemului imunitar digestiv este în directă corelație cu flora bacteriana locală, depinzand de buna stare a acesteia.
Prin conținutul său de lactobacili natural dezvoltați, polenul crud apicol se poate lua la întrecere cu iaurtul. Este un probiotic vegetal de mare valoare, lucru de largă utilitate în patologie. Totodată, prezenta lactobacililor naturali din polen realizeaza și o inhibitie directă asupra germenilor patogeni din tubul digestiv, cum au demonstrat experimentele lui Patrice du Sert. În plus, polenul crud contine cateva tipuri de drojdii, care la nivelul intestinelor ne protejează contra instalării unor micoze. Polenul uscat nu exercita aceste acțiuni.
Toate aceste microorganisme sunt distruse atunci cand polenul este incalzit peste 40 grade Celsius, pentru uscare. În schimb dacă e păstrat crud la congelator ele raman într-o stare dormanta, iar la decongelare redevin active.
Polenul crud – polivitaminizant
O generoasa paleta de vitamine se gaseste in polenul crud. Sunt vitamine liposolubile: A (și provitamina A), D, E, F, cât și hidrosolubile C, P (rutin), acid folic, B1, B2, B3 (PP), B5, B6, B8 (H).
Unele dintre ele se găsesc în cantități atat de mari, incat 30 g polen asigura integral doza zilnica recomandata: A (si provitamina A), E, P, B8.
Vitamina A este cunoscută și drept vitamina ochiului. În polenul poliflor se găsesc mari cantități de provitamina A; în unele sorturi (salcam galben) chiar de 20 de ori mai mult decat în morcovi. Tocoferolul (E) își trage denumirea din grecescul „tokos” care înseamnă „a naște” și este considerat vitamina fertilitatii. Vitamina P (rutin) este trofica a pereților tuturor vaselor de sange în special a capilarelor, fiind și antitrombotica; previne hemoragiile, cu deosebire cerebrale și retiniene; menține metabolismul oxidativ al tesutului nervos. Biotina (B8 sau H sau coenzima R) are un rol cheie în metabolismul proteinelor, glucidelor și lipidelor, precum și în procesele de eliminare a bioxidului de carbon.
În cantități importante se gaseste si Vitamina B3 (niacina). Între altele, ea este implicată în protecția contra mutatiilor genetice, fiind utilă în prevenirea cancerului. De asemenea este multă vitamina B1. Merită menționat că B1 se consuma în organism în mod exagerat la cei care au un regim alimentar bogat în zahăr rafinat. Acesta este omniprezent azi, chiar și în produse ce nu sunt deserturi (mustar, paine, produse din carne,chipsuri, sosuri,… aproximativ 80% din produsele de pe rafturi). Carenta de B1 aparenta si artificial creata astfel, afecteaza sever sistemul nervos. Ceea ce este una dintre explicațiile pentru tulburarile de comportament de la copii și adolescenți, astăzi marii consumatori de dulciuri și sucuri. Vitamina B9 (acidul folic) de asemenea bine reprezentată în polen, protejează contra anemiei, trombocitopeniei și altor anormalitati sanguine.
În privința vitaminei C, dacă se consuma polenul așa cum este recomandat de regula, adică dizolvat în apă și suc de lamaie, sau într-un suc fresh, se acoperă cea mai mare parte din necesarul zilnic. Mie îmi place sa îl consum într-un smoothie cu catina. Polenul are doar urme de vitamina D (calciferol) dar joacă un rol important în producerea ei de către organism, prin stimularea activității enzimatice.
În mod indirect, polenul favorizează normalizarea nivelului sanguin de vitamina K antihemoragica, care este produsă în corp de către flora intestinala. Polenul normalizeaza flora prin lactobacili și o hrănește prin nutrienti.
De menționat ca în zilele noastre carențele vitaminice sunt multiple. Alimentatia moderna este multiplu saracita în vitamine, datorită chimizarii exagerate din agricultura, procesarilor multiple din industria alimentară, cat și aditivarii chimice a alimentelor. În plus, consumul de faina alba, uleiuri rafinate, alcool, tutun, zahăr rafinat, antibiotice accentueaza carențele. Medicina conventionala încearcă să compenseze cu vitaminele și polivitaminele de sinteza din farmacii. Dar cine poate calcula exact necesarul fiecărui organism, cine poate spune cat se absorb vitaminele de sinteza și cât de bine sunt ele utilizate de organism ? Cu atat mai util este un polivitaminizant natural, din care corpul își extrage armonios ce și cât are nevoie.
Polenul crud – polimineralizant
În polenul crud se găsesc practic toate elementele chimice care constituie corpul omenesc. De menționat ca macroelemente minerale Ca, Mg, P, K, Na si ca microelemente Cu, Fe, Mn, Ni, S, Se, Si, Zn, B, Co, Cr, I, Mo.
Atrag în mod particular atenția cateva dintre ele. Zincul deși aflat în organism în cantități foarte mici, mai puțin de 2 g la un adult de 70 de kg, este element constitutiv pentru mai bine de 200 de enzime din cele peste 1.000 care ne gestionează viața. Seleniul este un antioxidant puternic, lucru cunoscut de multă vreme, aflat în cantități mici în întreaga natura, iar in corpul uman circa 20 mg. După nuca de Brazilia, polenul este creditat ca a doua sursa naturala de seleniu. Se spune ca într-o lingură de supă cu polen crud se găsește cam de 5 ori doza zilnica recomandata de seleniu. Foarte important de știut este ca seleniul leaga metalele grele aflate în surplus in corp, sub forma de selenuri stabile; acestea sunt ulterior eliminate prin organele depurative. Borul, un element puțin cunoscut, este necesar pentru rezistenta oaselor, stimulează funcțiile cerebrale și vivacitatea mentală, favorizează somnul, contribuie la reglarea secretiilor de hormoni sexuali. Se găsește destul puțin din surse naturale, iar polenul este una dintre ele.
Polenul – aliment funcțional și nutraceutic
În medie, polenul poliflor contine proteine 23,7 %, lipide 4,8 %, glucide 27,8 %, apa 7-11 %, fibre solubile și insolubile 13-14 %. Proteinele se găsesc în polen în proportie mai mare decat în carne, iar mare parte dintre ele sunt sub forma de aminoacizi, care se absorb direct, fără eforturi din partea organismului. Bogăția de aminoacizi întrece în medie de 3 ori oul, branza si carnea. În compoziția sa intră 22 de am
În polen se găsesc circa 100 de enzime, cat și coenzime și proenzime.
Astăzi se știe tot mai mult despre necesitatea consumarii de principii antioxidante, spre a preveni imbatranirea si imbolnavirile, în special cancerele. Unele dintre cele mai apreciate sunt vitaminele A și E, care se găsesc in mari cantități in polen. Dar o mai intensă acțiune antioxidanta o confera polenului flavonoidele din compoziția sa. Se consideră că unele dintre acestea sunt de 200 de ori mai puternice decat vitamina E. Spre exemplu, comparativ cu alte vegetale cunoscute cu efecte antioxidante, 30 de g de polen echivalează cu consumul a 1350 g de broccoli… Flavonoidele, în special kaempferolul, reduc incidența cancerelor (ex. san, prostata).
Fitosterolii din polen reduc absorbția colesterolului și influențează excretia de saruri biliare, reducind incidenta cancerelor rectal si de colon. Totodată mențin echilibrul mecanismelor imune.
Un element deosebit de valoros la polen este conținutul în acizi nucleici. Reprezentat în fapt de celule sexuale vegetale, pregatite sa constituie originea unor noi plante, acizii sai nucleici sunt în mare cantitate, tineri, cu structura completa și cu capete ale cromozomilor (telomere) integre. Este știut faptul ca la orice vietate, pe parcursul vieții telomerele se alterează, se consuma în cursul diviziunilor celulare, iar acest lucru se asociază cu procesul imbatranirii. Ei bine, polenul aduce cu sine numeroși telomeri integri si, mai mult, furnizeaza informatie autentica, originara, asa cum exista ea in natura careia ii apartinem, dar de care oamenii se indeparteaza prin stilul de viata actual. Polenul ne reconecteaza cu natura.
Ce indicații are polenul ?
Polenul este un foarte puternic hepatoprotector și hepatotrofic, fiind indicat în toate tipurile de afectiuni hepatice, de la simpla steatoza, hepatite acute și cronice, pana la ciroze si cancere hepatice. De asemenea susține ficatul, flora intestinala si întregul organism, prin multiple mecanisme, în cursul altor terapii conventionale. Este de mare folos ca adjuvant in chimio-terapie și radioterapie.
O doză de 30 g polen asigura circa 15% din ratia zilnica de fibre. Aceasta contribuie la reducerea LDL colesterolului, suprapunandu-se peste efectele vitaminelor din grupul B. Polenul tinde sa normalizeze nivelurile de trigliceride și colesterol în condițiile în care alimentatia și stresul sunt corect gestionate.
Polenul în profilaxia osteoporozei este menționat de Patrice Percie du Sert in cartea sa. Studii facute pe sobolani au demonstrat ca polenul previne resorbtia osoasa. Pe de alta parte unele experimente arată ca rutinul (vitamina P) stimuleaza osteoblastele, adică celulele din care se formează osul. Reamintim că 30 g polen asigura integral necesarul zilnic de rutin. Polenul susține producerea de vitamina D, cat și absorbția și utilizarea calciului și fosforului. Polifenolii (cu deosebire kaempferolul) ca antioxidanti, previn osteoporoza la femei și bărbați, iar aminoacizii, borul și alte minerale din polen favorizează structura osoasa.
Este un bun trofic pentru creier, lucru remarcat evident de studenții in sesiune. Polenul cuprinde anumiți precursori ai neuromediatorilor din creier, inclusiv pentru endorfine, numite și mediatorii bucuriei. Borul stimulează funcțiile cerebrale și mentale. Acestea fac polenul crud util în activitatea intelectuala intensa, depresii, pentru reducerea efectelor stresului prelungit, a oboselii cronice.
Persoanele supraponderale, datorită regimului lor alimentar defectuos, sunt de regula subnutrite și constipate. Polenul le este de mare folos prin aportul complex de macro- si micronutrienti. Fibrele și lactobacilii refac flora intestinala si combat constipatia. Așa cum și practica o arată direct, el este de folos în curele de slabire, asociat cu o alimentatie echilibrata, dominată de vegetale.
Trebuie menționat și că pierderea de grăsime este urmată de punerea în libertate de toxine liposolubile și implicit de creșterea stresului oxidativ la care este supus organismul, lucru pe care polenul crud îl reduce. Este recomandat pentru intretinerea greutatii optime.
Polenul crud este indicat în toate starile carentiale, inclusiv anemii de orice natura. La femeile cu menstruatii abundente, imbunatatesti calitatea sangelui și contribuie la reglajul funcțiilor hormonale.
Polenul este un bun trofic muscular, fiind adecvat sportivilor și tuturor acelora care desfășoară activitate fizica intensa și au nevoie de o bună structura musculara. Susține și muschiul cardiac. Contribuie la scaderea colesterolului și trigliceridelor, hrănește bine pereții tuturor vaselor de sange (v. rutin), ca antioxidant scade efectele peroxidării grasimilor saturate aterogene. De aceea este deosebit de util în profilaxia și tratamentul afectiunilor cardio-vasculare.
Utilizarea polenului
Păstrarea polenului crud se face la congelator, pentru perioade îndelungate (luni, ani). Decongelat nu-si pierde din proprietati. Datorită conținutului scăzut de apa, la decongelare nu se sparge membrana celulară și nu apare nici un „suc celular” în care sa se piarda ori sa se deterioreze principii active. Scos de la congelator, se poate păstra fără a fi închis ermetic (lactobacilii au nevoie de aer spre a supraviețui) până la 7-10 zile, la temperatura ambientala (în regim de „cămară”) sau în frigider.
Dozele utile în regim obișnuit de viață sunt de 2-5 g/zi la copii sub un an, 5-10 g/zi la copii de 1-10 ani, 10-30 g/zi peste varsta de 10 ani. in regim de suprasolicitare (fizica sau intelectuala) cat si in cure de incarcare nutritiva cantitatile pot creste pana la 50-100 g/zi. Pentru a se absorbi complet din tubul digestiv e bine ca polenul sa fie predizolvat în apa cu suc de lamaie proaspat, într-un suc fresh, bors sau kefir (iaurt); volumul orientativ (polen plus lichid): 150 ml pentru 30 g polen. Trebuie sa stea la dizolvat minim 20 minute. Cand este în doza unica, ideal se administrează dimineața. Cei care iau prima data, e bine sa crească progresiv dozele și sa-nceapa administrarea după ce au mâncat. Mai tarziu se poate trece la administrarea pe stomacul gol.