Alimentatia pe sezoane

Ce sa mancam si cand

Fiecare sezon vine cu alimentele specifice, mancarurile specifice. Microbiomul nostru se schimba pe perioada unui an asa cum si bacteriile din sol se schimba prin rotirea anotimpurilor. Capacitatea noastra de digestie difera de la un anotimp la altul.

De ce am manca aceleasi alimente si mancaruri indiferent de sezon?

Primăvara

  • În primăvară, predomină  umiditatea și frigul moderat.
  • Optați pentru alimente ușoare și uscate, care ajută la eliminarea excesului de umiditate din corp.
  • Este anotimpul cand avem nevoie sa mancam cel mai puțin si să ardem grasimea pe care am depus-o incepand din toamna.
  • Includeți alimente cu gust picant, amar și astringent, cum ar fi ierburile amare, legumele cu frunze verzi( este momentul cand toata natura inverzeste, avem: macris, macrisul calului, urzica, papadie, stevie, loboda, etc. ) și condimentele care stimulează digestia( ghimbir, turmeric, amestecuri de condimente incalzitoare).
  • Evitați alimentele grele, grase și lactatele in exces( sunt creatoare de mucus în organism), care pot agrava și îngreuna digestia.

Vara

  • În vara, predomina căldura intensă și umiditatea.
  • Este sezonul cand avem nevoie sa bem cea mai mare cantitate de apa. Optați pentru alimente răcoritoare și hidratante, cum ar fi fructele de sezon (predominant fructe de pădure cu IG mic) și legumele cu conținut ridicat de apă (castraveți, roșii, dovlecei…). Este sezonul cand digeram cel mai bine cruditatile. Ar fi bine să avem la fiecare masa o salată de crudități. Este cel mai putrivit sezon pentru o dieta Raw vegana. Putem încerca cure de detoxifiere . 
  • Includeți alimente cu gust dulce, răcoros și amar, cum ar fi căpșunile, afine, mure, agrise, coacaze, castraveții și menta, pentru a menține echilibrul în organism. 
  • Fructe cu indice glicemic ridicat: Pepene galben – IG: 70; Pepene rosu – IG: 80; 

Nu se amestecă cu alte fructe, nici măcar între ele!

Atenție și la sucurile de fructe din care scoatem fibra, au conținut foarte mare de zaharuri. Dacă sunt și pasteurizate nu mai au niciun beneficiu, din contra contribuie la ficatul gras!!!

  • Evitați alimentele picante, prăjite și grase, care pot crește căldura în organism și pot provoca dezechilibre în organism.

Toamna

  • În toamnă, predomină uscăciunea și vântul.
  • Optați pentru alimente hidratante și încălzitoare, cum ar fi supele și stufatule ( tocanite inabusite din carne).
  • Includeți alimente cu gust dulce, acru și sărat, cum ar fi cartofii dulci, morcovii, varza, pentru a aduce stabilitate și hidratare în organism.
  • Fructele din toamna sunt cele mai dulci din tot anul (struguri, prune, pere, etc.). Acestea dau semnalul în organism pentru a începe depunerea de grăsime, care este sursa buna de energie pentru iarna “cand vine foametea” (care nu mai vine în zilele noastre ca avem supermarketurile pline de legume si fructe din toate sezoanele si toate continentele 🙂)
  • Evitați alimentele reci, uscate și prea condimentate, care pot provoca dezechilibre în organism.

Iarna

  • În iarnă, este caracterizată de frig intens și umiditate.
  • Optați pentru alimente încălzitoare și uscate, cum ar fi cerealele integrale, în special pseudocerealele  și leguminoasele. În iarnă sistemul nostru digestiv funcționează optim pentru a digera proteinele cele mai dificile (cazeina din branza si glutenul din cereale).
  • Includeți alimente incalzitoare cu gust picant, amar și astringent, cum ar fi ghimbirul, scorțișoara și piperul negru, pentru a stimula digestia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *