Alimentatia in sezonul rece

Toamna târzie, iarna profundă și prima parte a primăverii este, în emisfera nordică și la noi în țară, sezon RECE. Asta înseamnă că organismele noastre trec prin adaptări metabolice și energetice la temperaturi mai scăzute, la (teoretic) un nivel mai redus de activitate, la mai puține ore de lumină și (tot teoretic) mult mai multă odihnă. Din perspectiva Ayurvedica, în sezonul rece (când avem parte de frig, vânt, uscăciune sau umiditate) este important să oferim corpului alimentație care să contrabalanseze aceste elemente ca să asiguram echilibrul. Alimentele predominant calde , anumite plante, condimentele și hrana încălzită vor hrăni corpul și spiritul, vor susține digestia și buna circulație sangvină . Un exces de alimente reci și crude în condițiile de iarnă și frig creează dizarmonie în corp, digestie încetinită , anxietate și lipsă de concentrare.

Rămâi sănătos și în timpul iernii

Iarna este guvernată de aer și este rece și uscată. Pielea noastră devine uscată, sinusurile încep să se usuce, iar chiar și articulațiile se usucă. Dacă uscăciunea iernii nu este atenuată de alimente și activități care sunt calde, umede, grele și onctuoase, corpul se va usca. Pielea uscată poate fi doar un mic inconvenient al iernii, dar când uscăciunea se infiltrează și în tractul intestinal și respirator, poate cauza o reacție în lanț de dezechilibre.

Când tractul intestinal devine excesiv de uscat, poate duce la mișcări lente și uscate ale intestinelor, gaze și balonare, și nivele crescute de toxicitate. De asemenea, peretele intestinal este locul unde cercetătorii cred că trăiește 80% din sistemul imunitar al corpului, care poate fi compromis când „pielea” intestinală se usucă. Din păcate, acest lucru se întâmplă cel mai frecvent iarna, când avem nevoie cel mai mult de imunitatea noastră.

Când pielea care căptușește tractul respirator se usucă, mucoasa poate deveni hipersensibilă, forțând producția de mucus excesiv. Pe măsură ce corpul produce mai mult mucus pentru a combate uscăciunea sezonieră, excesul de mucus poate deveni un teren propice pentru bacteriile nedorite. La fel ca în intestine, imunitatea optimă a corpului depinde de un echilibru sănătos al producției de mucus în sinusuri și plămâni.

Din fericire, oferta naturii de alimente calde, cu un conținut mai mare de proteine și grăsimi în timpul iernii ajută la echilibrarea extremelor sale reci și uscate. Dacă se consumă alimente sezoniere în timpul verii, toamnei și iernii, imunitatea ta — care depinde de o căptușeală sănătoasă de mucus — va fi pregătită să te apere pe parcursul iernii lungi.

5 alimente pentru sănătatea de iarnă

Legume rădăcinoase: Sfecla, morcovii, păstărnac, pătrunjel și cartofii dulci cresc sub pământ toată vara, dând naturii timp să construiască mai multă densitate sub formă de proteine și grăsimi concentrate. Legumele rădăcinoase sunt cu adevărat centrale de nutriție – sunt bogate în fibre, minerale, vitamina A și vitamina C și încărcate cu antioxidanți. Le putem folosi in supele de carne și tocanite.

Mai multe grăsimi: În timpul lunilor de iarnă, o dietă mai bogată în grăsimi oferă izolație împreună cu nutrienții de care ai nevoie pentru a te reconstrui și a te reîntineri înainte de noul an al naturii, primăvara. Alimentele cu un conținut mai mare de grăsimi lubrifiază, de asemenea, mucoasa intestinelor, plămânilor și sinusurilor. Grăsimile mele preferate pentru iarnă sunt cele de origine animala, de preferat de la animale crescute pe pășune, uleiul de măsline, avocado, ghee-a și uleiul de cocos.

Mai multe proteine Proteinele: sunt blocurile de construcție ale corpului și, în timpul iernii, acestea sunt nutrienți esențiali pentru forța structurală, sănătatea pielii, imunitatea și multe altele.

Dacă nu ești vegetarian, este bine să mănânci puțin mai multă carne animală în această perioadă a anului. Proteinele animale sunt foarte acide în natură și astfel conduc proteinele și grăsimile de înaltă calitate adânc în țesuturile de depozitare. Aciditatea permite ca acest lucru să se întâmple oarecum mai eficient în comparație cu proteinele pe bază de plante, care sunt mai alcaline. Alege carne, lactate și oua din sursele cele mai bune la bugetul tau.

Nucile și semințele sunt natural bogate în proteine și grăsimi și oferă izolația mult necesară în timpul iernii dar sa fii atent sa le pregatesti in mod adecvat. Semințele contin antinutrienti de aceea se lasă la activat peste noapte in apa rece pentru a reduce cantitatea de lectine pe care le contin. Informează-te despre prepararea corecta a alimentelor pentru a obține nutritie maxima fara efecte secundare.

Mai multe idei pentru a obține proteine în această iarnă: pudre de proteine din zer( ca soluție de rezerva, un aliment integral este întotdeauna prima alegere), spirulină, polen crud, iaurt, kefir, cașcavaluri( sa alegem intotdeauna doar variantele din lapte crud) și ouă.

Alimente fermentate au fost un mod de a conserva alimentele pentru iernile lungi și sterile de mii de ani. Așa că e sezonul să le mănânci, dar întotdeauna în porții mai mici, de dimensiuni condiment. Consideră aceste alimente importante, dar nu exagera. Amesteca proteinele de origine animala cu contitati mici de alimente fermentate pentru a obtine beneficii maxime.

Alimentele fermentate susțin imunitatea microbială sănătoasă a intestinului în timpul lunilor de iarnă. Alimentele fermentate de asemenea încălzesc corpul – un beneficiu binevenit în timpul iernii. Încearcă să mănânci mai multa brânză fermentată, iaurt și varză murată.

Mai multe fibre: Una dintre cele mai bune modalități de a contracara frigul și uscăciunea iernii este prin creșterea cantității de fibre solubile pe care le consumi. Când fibra solubilă se amestecă cu apă, devine lipicioasă și lubrifiantă pentru intestin. Aceasta este una dintre strategiile naturii de a izola intestinul de frigul și uscăciunea iernii, prin calmarea, încălzirea și lubrifierea pereților intestinali. Așa că, când se instalează frigul, asigură-te că te bucuri de un bol cald de ovăz și ai o oală de linte pregătită pentru cină. Te rog sa te informezi cum se prepara corect. Ovăzul nu se consuma nefermentat sau crud.

Pentru a susține cel mai bine aportul tău de fibre solubile de iarnă, îți recomand să favorizezi: rădăcinoasele, ovăzul, orzul, nucile, semințele, fasolea, lintea, cerealele, mazărea și unele fructe și legume precum bamele și varza de Bruxelles.

Multe femei care au carență de fier vor simți frigul mai puternic iarna. În aceste cazuri, se recomandă consumul alimentelor bogate în fier.

Singurele surse hem (forma care se absoarbe cel mai eficient) sunt de originine animală. Alimentele preferate sunt: carnea și ficatul de vită, melasa (bio), prunele uscate, semințele de cânepă și de dovleac, spirulina, fasolea și lintea neagră.

Iarna este momentul potrivit pentru a prepara și servi alimente gătite lent cum sunt supele sau mâncărurile înăbușite care au un efect de calmare și încălzire. Alege să gătești la cuptor, la slow cooker cu vas ceramic, în oale de lut sau în vas de fontă dutch oven. Mâncarea de iarnă este important să nu fie uscată, să fie gătită, caldă, onctuoasă – supe de carne, ciorbe dense (de tip
minestrone), tocănite, pilafuri, tocănițe de legume, rădăcinoase la cuptor, salate calde, terciuri de cereale preparate corect.

Alimentele minune în anotimpul rece sunt, cum este și evident, cele de sezon. Renunțăm, deci, la salatele de roșii și castraveți (care oricum nu mai au nici un gust acum, chiar dacă se găsesc din plin în supermarket) și ne hrănim cu: rădăcinoasele,varza, dovleacul, lintea, fasolea, mazărea, orezul brun, dar și cerealele cu orz sau ovăz etc. și legumele cu de sulf, cu proprietăți antivirale și antifungice (usturoi, ceapă, praz). Fructele în sezon: mere, pere, gutui, struguri, citrice și fructele de pădure congelate.

Corpul are nevoie de mai mulți nutrienți pentru a
menține constantă temperatura corpului – se consumă
alimente cât mai sănătoase și se evită excesul de
mâncăruri grele și grase. Deci nu zacusca rece din
frigider, ci mai degrabă ghiveci de legume proaspat la
cuptor, gătit în vas de fontă sau de ceramică. Mâncați
întotdeauna pe săturate și folosiți la mesele consistente
enzime digestive și bitter digestiv.

Iarna se adaugă din plin condimente și plante care fie
„încălzesc”, fie susțin digestia: scorțisoară, cuișoare,
ienibahar, anason, chimen, chimion, coriandru, chili, piper,
ghimbir, turmeric; Le puteți consuma ca atare în
mâncare, sau sub formă de ceai. De exemplu, puneți
cardamon boabe la fiertul orezului, puneți seminte de
chimen, fenicul și coriandru la fiertul leguminoaselor.

Din cauza numărului mic de ore cu lumină, în timpul
iernii stocurile de serotonină (hormonul stării de bine)
încep să scadă, astfel crește tendința/dorința de a
consuma alimente bogate în carbohidrați (care au efect
calmant). Mare atenție la carbohidrații rafinați, deoarece
aceștia nu cresc cantitatea de serotonină din organism, ci
duc la creșterea în greutate și suprastimulează mentalul.
Dulciurile și zaharurile rafinate consumate seara duc la
stări de neliniște și ruminație mentală, însă carbohidrații
integrali și mesele echilibrate cu legume care conțin fibre
oferă energie stabilă pe durata zilei și a nopții.

REȚETĂ CEAI DE IARNĂ din condimente

Combinați într-un borcan de sticlă cantități aproximativ
egale de: ienibahar boabe, semințe de fenicul, piper,
cuișoare, cardamom și bețe de scorțișoară zdrobite.
Căutați să fie cât mai curate și organice. Folosiți pentru
ceaiuri cam o lingură de amestec.
În 500ml apă, fierbeți clocotit timp de 10 min după care
lăsați acoperit încă 5 minute. Strecurați și puteți refolosi
condimentele pentru a mai face încă un ceai (sunt
puternic încărcate cu substanțe volatile și e păcat să le
aruncați de prima dată). Puteți folosi pe moment și
ghimbir proaspăt, sau coajă de portocale organice.
Atenție! Acest ceai pătează dinții dacă este consumat în
exces sau zilnic, însă este un excelent digestiv.

Frigul curăță și purifică astfel că și corpul nostru va profita de
ocazie și va avea tendința normală de a elimina excesul de
toxine – de aici ideea că iarna sistemul nostru imunitar este
fragil și foarte încercat și că suntem mai expusi diferitelor
afecțiuni specifice de sezon. Vă recomand să aveți oricând în
casă vitamina C liposomală și să consumați polen crud sau
tonicuri Apiarium. În fazele acute creșteți doza de vit. C la 2-
3g/zi și eliminați complet lactatele până vă reveniți.

puteți susține corpul cu suplimentarea de antioxidanți beta-
caroten, vitamina C și vitamina E din cătină, fructe de pădure,

suplimente de calitate, polen crud.
De acum și până în luna mai putem suplimenta cu D3 cu doza
de întreținere de 2-4000ui/zi. Vă recomand să faceți analiza,
nivelul OPTIM este în treimea de sus, cât mai aproape de
maxim.

Se recomandă un consum mai mare de lichide calde sau la
temperatura camerei. Astfel, organismul este ferit de
deshidratare și în acelasi timp energia nu este risipită, deoarece
organismul nu mai lucrează pentru a aduce apa la temperatura
corpului. Inclusiv limonada poate fi servită caldă (limonada
caldă cu ghimbir și miere).
În loc de smoothies puteți consuma supe detoxifiante. Pont:
fierbe o oală de legume tăiate cuburi mari, simplu, doar cu sare și
cuburi veggie bio. Pasează doar cât consumi pe loc. Eu pasez o
porție de la frigider împreună cu apă fierbinte, ulei de măsline și
semințe/nuci + alte condimente, o fac foarte fluidă și mi-o pun în
cană termos de cafea pentru pachet.
Băuturi probiotice făcute în casă care pot suplimenta cu ușurință
carența de minerale și vitamine din alimentație (datorită creșterii
procentului de hrană gătita) – kefir de lapte, kefir de apă,
hydromel, rejuvelac, apă enzimatică.
Evitați consumul produselor lactate de vacă deoarece acestea
contribuie la dezvoltarea mucusului, mediu propice pentru
bacterii și virusuri, deci implicit a infecțiilor. În fazele acute de
răceală/gripă se elimină lactatele complet. Opriți lactatele
imediat în caz de viroze respiratorii.