Sindromul Gut and Psychology (GAPS) – Dieta Introductivă

Sindromul Gut and Psychology (GAPS) – Dieta Introductivă

Etapa 1

  • Supă de carne sau pește făcută în casă( se manaca supa cu carnea, cartilajele si tot ce contine) cu adaos de suc fermentat – începeți cu 1 linguriță într-o cană, și creșteți treptat cantitatea de suc la 1 lingură per cană.
  • Notă: Înainte de a adăuga zer, efectuați un Test de Sensibilitate. Dacă este clar, începeți cu 1 linguriță de zer într-o cană sau bol pentru 1-5 zile, apoi creșteți la 2 lingurițe pe cană pentru 1-5 zile, până când consumați 4-8 oz. de zer pe zi la mese. După ce zerul este tolerat, adăugați smântână fermentată în casă, iaurt, kefir, apoi smântână fermentată cu kefir. Dacă se suspectează o alergie la lactate, urmați Protocolul pentru Lactate.
  • Supă de legume făcută din supă de carne sau pește (legume bine fierte, non-fibroase). Supa poate fi pasată sau nu. Adăugați suc fermentat la fiecare bol de supă – începeți cu 1 linguriță per bol și creșteți. Mâncați carnea, cartilajul și măduva din supă la fiecare masă, precum și grăsimea din supă.
  • Beți ceai de ghimbir proaspăt, mentă sau mușețel între mese.
  • Treceți la etapa următoare când toate alimentele din această etapă sunt bine tolerate.

Etapa 2

  • Toate de la etapa anterioară. Continuați să creșteți cantitatea zilnică de zer făcut în casă, smântână, iaurt sau kefir. Continuați să creșteți cantitatea de suc de la legumele fermentate.
  • Adăugați gălbenuș de ou la un bol de supă; continuați până la 2 gălbenușuri de ou per bol de supă pentru adulți. Când gălbenușurile sunt bine tolerate, adăugați întregul ou fiert moale la bolurile de supă. Notă: dacă suspectați o alergie la albușul de ou, faceți mai întâi un Test de Sensibilitate.
  • Adăugați tocană și caserole făcute cu carne și legume, cu suc probiotic adăugat la fiecare porție. Evitați condimentele. Ierburile proaspete și sarea celtică sunt permise.
  • Introduceți peștele fermentat sau gravlax, începând cu o bucată mică pe zi și crescând.
  • Introduceți ghee; începeți cu 1 linguriță pe zi și creșteți. Notă: chiar dacă nu introduceți alte produse lactate, introduceți ghee.
  • Treceți la etapa următoare când toate alimentele din această etapă sunt bine tolerate.

Sigur, voi continua traducerea documentului pentru dieta GAPS din punctul în care am rămas:

Etapa 3

  • Toate alimentele din etapa anterioară.
  • Adăugați avocado copt zdrobit în supe. Începeți cu 1-3 lingurițe pe zi și creșteți cantitatea.
  • Adăugați clătite din unt de nuci făcute din unt de nuci organic, ouă și dovleac. Prăjiți-le în grăsime animală. Începeți cu una pe zi și creșteți cantitatea.
  • Adăugați ouă prăjite sau omletă gătite în 4-5 linguri de ghee sau altă grăsime animală. Serviți cu avocado feliat și legume gătite. Ceapa gătită este deosebit de bună.
  • Introduceți legume fermentate. Începeți cu 1 linguriță pe masă și creșteți la 1-4 lingurițe pe masă.
  • Treceți la etapa următoare când toate alimentele din această etapă sunt bine tolerate.

Etapa 4

  • Toate alimentele din etapa anterioară.
  • Adăugați carne gătită prin prăjire sau coacere. Mâncați cu legume gătite și legume fermentate.
  • Adăugați ulei de măsline presat la rece. Începeți cu câteva picături pe masă; creșteți la 2 linguri pe masă.
  • Introduceți suc proaspăt de morcovi. Beți încet (mestecați sucul!) diluat cu apă, adăugați iaurt sau smântână fermentată. Începeți cu o cantitate mică; creșteți la 1 cană pe zi. Când sucul de morcov este bine tolerat, adăugați țelină, varză și mentă proaspătă. Beți prima dată dimineața sau după-amiaza, pe stomacul gol.
  • Introduceți pâine coaptă făcută din migdale măcinate, nuci sau alte semințe, ouă și dovleac. 1 bucată pe zi și creșteți.
  • Treceți la etapa următoare când toate alimentele din această etapă sunt bine tolerate.

Etapa 5

  • Toate alimentele din etapa anterioară.
  • Adăugați mere gătite, curățate și pasate cu ghee sau altă grăsime sănătoasă (grăsime de rață, de gâscă, untură, seu, unt). Începeți cu câteva lingurițe pe zi; creșteți gradat. Adăugați miere crudă dacă doriți.
  • Adăugați legume crude, începând cu salată verde, castraveți curățați, morcovi și roșii [dacă nu sunteți intolerant la plantele din familia solanaceelor]. Creșteți gradat. Urmăriți semnele de intoleranță: diaree.
  • Adăugați măr, ananas sau mango, sau o combinație la suc de morcov/salată verde/mint. Evitați citricele în acest moment.
  • Treceți la etapa următoare când toate alimentele din această etapă sunt bine tolerate.

Etapa 6

  • Toate alimentele din etapa anterioară.
  • Adăugați mere crude decojite și mai multă miere crudă. Introduceți treptat fructe crude decojite.
  • Introduceți treptat mai multe dulciuri permise în dietă, folosind fructe uscate pentru produsele de patiserie.
  • După ce problemele digestive sunt rezolvate, treceți la dieta completă GAPS.