Ori de câte ori aveți întrebări despre GAPS, vă rugăm să verificați pagina de Întrebări Frecvente pe site-ul de informații al Dr. Campbell-McBride, www.gaps.me. Această pagină este actualizată regulat și va răspunde la multe întrebări pentru dumneavoastră. Întrebările la care nu găsiți răspunsuri, luați în considerare să lucrați cu un Coach GAPS certificat sau un Practician.
Articol scris de Linda Paterson, CGP www.gapsaustralia.com.au, tradus de Monica Anton-Neaga, CGC
Copilul meu este mofturos și își limitează singur dieta. Cum pot să-l fac să mănânce alimentele GAPS? Aceasta este una dintre cele mai frecvente întrebări pe care le primesc și, pe bună dreptate. Aceasta a fost și întrebarea mea numărul unu. Am căutat răspunsuri peste tot, inclusiv ridicându-mă la seminarii și întrebând mai mulți experți cum ar putea fi realizat acest lucru, însă „mofturos” era o subestimare. Voiam ca fiul meu să mănânce aceste alimente vindecătoare, dar mă întrebam: „Cum ar putea el să facă acest lucru cu aversiunile sale extreme față de anumite alimente și problemele senzoriale orale?”
El mânca doar 5 alimente, așa că i-am dat alternative GAPS pentru ceea ce îi plăcea, cum ar fi nuggets de pui cu făină de migdale gătite în untură. (Mare greșeală) Le-a mâncat, dar în niciun caz nu îi furnizau alimente vindecătoare. Tot ce făcea era să elimine alimentele problematice pe care trebuia să le evite și să-i ofere alternative auto-limitative. A avut simptome de sevraj de la lactate și cereale și părea să se descurce mult mai bine fără ele, dar continua să fie mofturos și a făcut foarte puține progrese.
Abia când am decis să implementez o analiză strictă a comportamentului aplicat, strategii de Analiză Comportamentală Aplicată (ABA) (explicate în cartea GAPS sub capitolul „E timpul să mâncăm! Oh, nu!”) pentru a vedea dacă puteam să-l facem să mănânce lucrurile de care corpul său mic avea disperată nevoie, am văzut o schimbare uimitoare.
Am considerat că dacă aveam de gând să fac asta, trebuia să mă angajez 100% și să fiu bine pregătită, fermă și consecventă în abordarea mea. Un alt factor cheie a fost să nu cedez și să evit să-i dau orice alt aliment dacă refuza să mănânce ceea ce îi ofeream.
ABA trebuia planificată cu obiective realiste și recompense foarte motivante. Am proiectat strategic niște instrumente de intervenție adaptate nevoilor sale, despre care știam că le poate folosi și se va bucura. Cu ajutorul instrumentelor și strategiilor ABA, am început să introducem noile alimente din dieta de introducere GAPS. Tot ce i-am dat timp de două săptămâni a fost supă de casă și supa de carne. A fost foarte greu să i le dăm, deoarece se îneca, țipa, se auto-vătăma și vomita. Când a învățat că putea obține o recompensă foarte dorită, s-a conformat cererilor noastre. Am lucrat ca o echipă, soț și soție, în primele zile în acest sens. După câteva zile, a început să se detoxifice și s-a îmbolnăvit, unele simptome agravându-se. A renunțat chiar să mănânce, lucru pe care l-am învățat mai târziu că era comun în această etapă. Deși acest lucru era îngrijorător, l-am îngrijit in etapa de detoxifiere ca și cum ar fi fost un virus sau gripă și am continuat să-i dăm supe și supa de carne în cantități mici până a putut să le tolereze. Până la mijlocul celei de-a doua săptămâni, a cerut porții suplimentare și apoi a treia și ne-am gândit: „hei, oprește-te, burta ta e plină acum”. De fapt, voia și dorea mâncarea pe care se chinuia să o mănânce, doar cu zece zile în urmă și voia mult din ea.
În a doua săptămână, am început etapa a doua a dietei introductive GAPS cu tocăniță de miel și legume. Am pregătit toate instrumentele și obiectele ABA fiind gata să reluăm procesul, dar spre uimirea noastră, a mâncat-o și chiar se bucura de ea fără nicio intervenție ABA. Apoi a vrut să mănânce banane și alte fructe și alimente pe care nu reușisem niciodată să-l facem să le mănânce înainte. Nu credeam că va mânca banana, așa că i-am dat-o și spre surprinderea mea a mâncat-o și a cerut alta și apoi a cerut un măr. Din păcate, nu am putut să-i dăm a doua banană sau alte fructe pentru că voiam să respectăm planul. Nu aș fi crezut niciodată dacă nu aș fi văzut cu ochii mei. În acel moment i-am spus soțului meu: „părinții trebuie să știe asta!” Așa că iată-mă spunându-le oamenilor că este posibil și pot face ceea ce pare imposibil de realizat. Ca rezultat, am avut plăcerea de a vedea mulți alți părinți dedicați, care credeau că nu este posibil, să-și vadă copiii mofturoși transformându-se în zece zile.
Dacă tot ce este necesar este un angajament de 100% din partea părinților, mâncare vindecătoare bună, un plan ABA personalizat și câțiva bani cheltuiți pe recompense foarte motivante, atunci merită din plin! Aș fi plătit sute de dolari doar pentru ca cineva să-l facă să mănânce niște alimente hrănitoare, dar în schimb am făcut-o noi înșine și toți banii au fost cheltuiți pe recompense pentru fiul nostru. Dacă credeți că puteți face asta, atunci susțin cu tărie succesul vostru, așa cum am văzut alții realizând acest lucru, alții care credeau că nu este posibil. Există ceva in proprietățile vindecătoare ale supei de carne și supelor care încep să repare microviliile și enterocitele din peretele intestinal, care în consecință se interrelaționează cu mintea, gustul și ajustarea problemelor senzoriale cu alimentele.
Se schimbă toate acestea cumva, așa că merită efortul să încercați. Știu că poate fi mai dificil cu copiii mai mari, dar unde există voință, există o cale. Continuați să vorbiți cu copiii voștri și dacă puteți educații. Voi vă cunoașteți copilul cel mai bine și veți găsi, dacă doriți, cele mai bune recompense și strategii pentru a implementa un plan ABA . Amintiți-vă, cel mai bun rezultat dorit pentru copiii mofturoși se obține prin combinarea ABA cu implementarea dietei de introducere GAPS.
Aveți încredere, dați toata dragostea pe care o aveți și gândiți-vă ca dati mâncarea ca și cum ati da dragostea voastră. Ce aveți de pierdut?
Recomandare de lectură:
Dacă te-a inspirat această poveste, îți recomand cartea „GAPS Stories: Personal Accounts of Improvement and Recovery Through the GAPS Nutritional Protocol”. Această colecție de povești reale oferă o perspectivă emoționantă asupra modului în care dieta GAPS a schimbat viețile multor familii. Este o lectură valoroasă pentru oricine dorește să înțeleagă mai bine impactul acestei abordări nutriționale.
Pe acest link poți previzualiza o mare parte din carte și să descoperi fragmente inspiraționale despre transformările obținute prin acest protocol.
Daca dorești sa lucrezi cu mine
Recomandare
Dacă acest subiect te-a inspirat, te invit să explorezi și alte articole despre Dieta GAPS pe care le-am tradus și adaptat pentru tine. Aceste resurse te vor ajuta să înțelegi mai bine principiile și beneficiile acestui protocol nutrițional:
- Ce este Dieta GAPS și pentru cine este recomandată?
Află bazele Dietei GAPS și cum poate sprijini sănătatea digestivă și mentală. - Carnea unuia, otrava altuia
Înțelege cum să echilibrezi alimentația și detoxifierea pentru a susține sănătatea optimă. Articol scris de Dr. Natasha Campbell McBride - Hranire vs detoxifiere
Înțelege cum să echilibrezi alimentația și detoxifierea pentru a susține sănătatea optimă. Articol scris de Dr. Natasha Campbell McBride