Ce trebuie sa stii despre uleiurile Omega 3

Alegerea greșită a suplimentului Omega 3 poate fi o în detrimentul bunăstării tale.

Nu toate suplimentele sunt create egal, iar dacă luați Omega-3 în fiecare zi (majoritatea oamenilor ar trebui să ia), doriți să vă asigurați că Omega-3-ul pe care-l luați este cel potrivit.

Rămâi cu mine și te voi învăța:

  • Ce este Omega-3
  • Cele 3 tipuri diferite de Omega-3
  • Cele mai bune surse alimentare de Omega-3
  • Riscurile deficitului de Omega-3
  • De cât Omega-3 ai nevoie zilnic
  • Cum să eviți Omega 3-ul rânced
  • Cum să alegi Omega 3-ul potrivit pentru tine?

Acizii grași Omega-3 sunt grăsimi polinesaturate. Acestea sunt grăsimi pe care corpul tău nu le poate produce și trebuie să le obții din dieta ta.

Există 3 tipuri de acizi grași Omega-3 (ALA, EPA și DHA)…

Acid alfa-linolenic (ALA)

ALA este cel mai comun acid gras Omega-3 din dietă, care se găsește în anumite alimente vegetale bogate în grăsimi, în special în semințele de in, semințele de chia și nuci. Pe lângă faptul că este folosit pentru energie, ALA nu are multe funcții biologice. ALA poate fi convertit în EPA și DHA, dar într-un raport foarte slab ( aproximativ 5%).

Acid eicosapentaenoic (EPA)

EPA se găsește în principal în peștele gras, fructele de mare și uleiul de pește. Acest acid gras are multe funcții esențiale. Cel mai important, este folosit pentru a forma molecule de semnalizare numite eicosanoide. Eicosanoidele ajută la reducerea inflamației. Inflamația, în special cronică și pe termen lung, alimentează pierderea osoasă și boala.

Acid docosahexaenoic (DHA)

DHA se găsește în principal în peștele gras, fructele de mare, uleiurile de pește și alge. Rolul său principal este de a servi ca o componentă structurală în membranele celulare și celulele nervoase din creier și ochi. DHA reprezintă aproximativ 40% din grăsimile polinesaturate din creier. De aceea, este esențial ca mama să aibă suficient în timpul sarcinii, astfel încât laptele matern să aibă DHA pentru dezvoltarea sistemului nervos al bebelușului.

DHA și EPA sunt cele mai importante.

Studiile indică că Omega-3 aduce beneficii semnificative sănătății oaselor, influențând în mod pozitiv formarea osoasă, resorbția osoasă, nivelul de calciu seric și vitamina D, precum și gestionarea stresului oxidativ și a mediatorilor inflamatori.

S-au făcut, de asemenea, asociații pozitive între aportul de Omega-3 și densitatea minerală osoasă.

Cele mai bune surse ale tale de Omega-3 sunt…

ALA: Seminte de in, semințe de chia (cumpara-le întregi și macina-le singur pentru a păstra acizii grași)

EPA & DHA: supliment cu ulei de pește de mare potență, sardine, sockeye sau somon roz, proaspăt sau conservat, de captura, hering, macrou, ulei de krill, cantități mici în gălbenușuri de ou de la gaini crescute in aer liber, ulei de alge.

Deficitul de Omega-3 implică riscuri semnificative pentru starea ta de bine. Acești acizi grași sunt esențiali pentru funcționarea adecvată a organismului tău. Ei formează structura fundamentală a membranelor celulare și sunt esențiali pentru producerea de molecule de semnalizare în corpul tău. O insuficiență de Omega-3 poate genera efecte extinse asupra sănătății tale, având impact asupra inimii, sistemului hormonal și a celui imunitar.

Semnele deficitului de Omega-3 pot lua diverse forme și includ:

  • Piele uscată sau sensibilă
  • Episoade de acnee
  • Senzație de depresie sau anxietate
  • Ochi uscați sau iritați
  • Dureri articulare
  • Slăbirea forței de prindere
  • Simptomele artritei
  • Modificări ale calității părului, precum uscarea sau subțierea

Deoarece deficiența de Omega-3 vă poate expune riscului de a avea mai multe probleme de sănătate, este recomandat să acordați atenție simptomelor precum piele uscată, senzație de depresie sau dureri articulare. Dacă vă confruntați cu aceste simptome, luați în considerare includerea suplimentelor Omega-3 în rutina dvs. de zi cu zi.

În ceea ce privește doza necesară, majoritatea organizațiilor de sănătate, inclusiv Organizația Mondială a Sănătății, recomandă un aport zilnic de aproximativ 250-500 mg de EPA și DHA. Când vă luptați cu inflamația crescută în organism, puteți beneficia de cantități mai mari. FDA recomandă doze de până la 3.000 mg/zi ca fiind sigure, iar Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) menționează că până la 5.000 mg pe zi din suplimente sunt sigure.

Capsulele cu ulei de pește cu potență ridicată reprezintă o modalitate excelentă de a vă crește aportul de Omega-3 fără a fi necesar să consumați o cantitate semnificativă de pește, in sau semințe de chia. Luați în considerare inclusiv alimente bogate în Omega-3 în dieta dumneavoastră de câteva ori pe săptămână și adăugați un supliment cu ulei de pește cu potență ridicată în rutina zilnică.

Cum aleg Omega-3 potrivite (3 pași)?

Pasul 1: În primul rând, este esențial să știți că multe uleiuri de pește sunt disponibile sub formă de ester etilic (EE). Această formă EE este mai puțin ușor digerată și asimilată de organism. Asigurați-vă că alegeți un ulei de pește sub formă de trigliceride (TG), aceeași formă găsită în mod natural în pește. Trigliceridele sunt mai ușor de digerat și sunt disponibile pentru utilizarea de către organism.

Pasul 2: În al doilea rând, verificați sursa uleiului de pește. Asigurați-vă că provine dintr-o sursă curată și durabilă. Calitatea este crucială. Căutați un ulei de pește care este distilat molecular, filtrat pentru puritate și testat pentru pesticide, solvenți, PCB și alți contaminanți. Este important să evitați substanțele nocive care ar putea contracara beneficiile Omega-3.

Pasul 3: Nu în ultimul rând, fiți atenți la oxidarea și râncezirea uleiurilor de pește. Calitatea este cheia. Un studiu global din 2015 a arătat că în medie 20% dintre produsele din ulei de pește (1 din 5) au prezentat oxidare în exces. Căutați un ulei de pește Omega-3 de înaltă calitate care conține izomeri de vitamina E pentru a vă proteja de râncezire și a vă asigura că beneficiați de proprietățile sănătoase ale uleiului Omega-3.