de Dr. N Campbell-McBride
Publicat pe www.Doctor-Natasha.com, tradus de Monica Anton-Neaga, CGC
Suntem cu toții diferiți; fiecare dintre noi este un individ unic. Așadar, „o mărime universală pentru toți” nu funcționează niciodată. De aceea avem un număr atât de mare de diete diferite propuse: cu carbohidrați mulți / puțini, cu grăsimi multe / puține, cu proteine multe / puține, toate crude / toate gătite, etc.; și lucrul interesant este că fiecare dietă se potrivește unor oameni și nu se potrivește altora. De ce este așa? Pentru că „trebuie doi pentru a dansa tango”, ceea ce înseamnă că nu există aliment bun sau rău în sine fără a lua în considerare un factor foarte important: cine îl consumă! Dar nu doar cine îl consumă, ci și în ce stare se află acea persoană.
Să încercăm să înțelegem acest lucru în mai mult detaliu.
Cu toții avem o ereditate și o constituție diferită. Dacă strămoșii tăi au fost vikingi sau eschimoși, atunci șansele sunt mari ca tu să ai nevoie să mănânci mult pește, carne și grăsime. Dar dacă strămoșii tăi provin dintr-o cultură mediteraneană sau dintr-o zonă tropicală a lumii, atunci probabil vei avea nevoie de mai mulți carbohidrați în dietă. Medicina chinezească traditională și ayurvedică încearcă să clasifice diferite tipuri constituționale de oameni și nu ar visa să aplice o dietă sau plante medicinale fără această cunoaștere, deoarece tipurile constituționale diferite au nevoie de abordări foarte diferite.
Constituția este doar un factor. Mai sunt mulți alții.
De-a lungul vieții noastre, corpurile noastre trec prin cicluri anabolice / catabolice, adică cicluri de construire și curățare. Există un ciclu zilnic de construire / curățare, unul sezonier și „după cum este necesar”, care poate apărea în orice moment. Pentru a se construi, corpul tău are nevoie de nutrienți foarte diferiți de cei pe care îi folosește pentru curățare (alimentele de origine animală sunt în general de construcție, în timp ce alimentele de origine vegetală sunt în general de curățare). Numai corpul tău știe ce are nevoie în fiecare moment al vieții tale.
În funcție de ceea ce face corpul tău la un moment dat, în funcție de sezonul anului, de vreme și de nivelul de stres, corpul tău poate trece de la un mod de producere a energiei la altul: folosind glucoza, de exemplu, sau folosind grăsimi. Numai corpul tău știe ce este potrivit în orice moment al existenței tale și necesită nutrienți foarte diferiți pentru diferitele moduri de producere a energiei.
Cu toții avem un sistem nervos autonom, care este responsabil pentru toate funcțiile „autopilot” ale corpului: pentru bătăile inimii, pentru circulația sângelui, pentru alimentarea sistemului digestiv, etc. Sistemul nervos autonom este alcătuit din două ramuri: un sistem nervos simpatic și un sistem nervos parasimpatic. Aceste două sisteme lucrează în general în opoziție pentru a oferi un echilibru foarte complex în fiecare funcție a corpului. Din nou, în funcție de un număr infinit de factori (ciclul zilnic de activitate și somn, sezonul, vremea, stresul, infecțiile, alimentarea / curățarea, activitatea ta la un moment dat, etc.), vei trece de la a fi „dominant simpatic” la „dominant parasimpatic”. Această schimbare poate avea loc de mai multe ori în fiecare zi, la câteva zile, în fiecare sezon și este diferită pentru diferite grupe de vârstă. Lucrul important este că aceste două ramuri ale sistemului nostru nervos necesită seturi foarte diferite de nutrienți pentru a fi hrănite: una preferă carnea și grăsimea, în timp ce cealaltă necesită mai multe alimente vegetale. Numai corpul tău știe ce proporții de proteine / grăsimi / carbohidrați are nevoie la orice moment dat al vieții tale; niciun laborator sau om de știință nu va putea calcula asta pentru tine.
Apoi există echilibrul acid / alcalin în corp, care, din nou, se schimbă tot timpul în fiecare zi, în funcție de mulți factori. Există un mit în cercurile nutriționale că „a fi acid este rău” și că toți trebuie să ne străduim să fim alcalini tot timpul. Diferite alimente au fost clasificate ca fiind „alcalinizante” (cum ar fi fructele și legumele) sau „acidifiante” (cum ar fi cerealele și carnea). Acest lucru pur și simplu nu este adevărat. Corpul tău trece de la stări alcaline la stări acide tot timpul, în funcție de mulți factori: activitatea sistemului tău nervos autonom, tipul de producție de energie la momentul respectiv, profilul tău hormonal la acel moment, respirația, funcția rinichilor, multe dintre acestea schimbându-se, la rândul lor, în funcție de ciclul zilnic, sezon, vreme și activitatea ta. În funcție de toți acești factori, un măr, de exemplu, care este considerat a fi un aliment „alcalinizant”, poate face corpul tău acid, și invers, o bucată de carne, care este considerată a fi „acidifiantă”, poate face corpul tău alcalin. Numai corpul tău știe cum să folosească alimentele în orice moment dat al vieții tale; numai corpul tău are inteligența interioară de a face aceste calcule imposibil de complexe.
Ca și cum asta nu ar fi suficient, există și echilibrul de apă și electroliți în corp, care se schimbă tot timpul în funcție de mulți factori. Medicina noastră mainstream a declarat sarea ca fiind „rea” și recomandă reducerea consumului acesteia. Sarea procesată nu ar trebui consumată la fel cum toate alimentele procesate ar trebui evitate (deoarece aceste lucruri sunt nenaturale pentru fiziologia umană și nu ar trebui să fie numite „alimente”). Cu toate acestea, sarea naturală neprocesată (cum ar fi sarea de Himalaya sau sarea celtică) conține mai mult de 90 de minerale și nu numai că este bună pentru noi, ci este esențială pentru corpurile noastre pentru a menține echilibrul corect de apă / electroliți. Apoi există mitul că trebuie să bem multă apă în fiecare zi, chiar și cantități diferite în litri pe zi sunt prescrise în literatura nutrițională. Urmând acest sfat orbește te poate duce la multe probleme, dacă corpul tău are puțini electroliți și are nevoie de sare în loc de apă. Indiferent cât de deștepți ne credem, nu putem calcula câtă sare sau apă ar trebui să consumăm la un moment dat: numai corpul tău știe asta și are moduri excelente de a-ți spune ce are nevoie – setea de apă, dorință de sare sau orice aliment anume, care poate avea compoziția minerală corectă. Nu te lăsa înșela: corpul tău știe compoziția nutrițională a alimentelor de pe această planetă!
Aceștia sunt doar câțiva factori pentru a-ți demonstra că niciun laborator, niciun medic sau om de știință deștept și nicio carte deșteaptă nu poate calcula pentru tine ce ar trebui să mănânci la ora 8 dimineața, sau la ora 1 după-amiaza, sau la ora 6 seara sau între mese. Numai corpul tău are inteligența inegalabilă de a-și da seama de ce are nevoie în orice moment dat al vieții tale, deoarece nevoile tale nutriționale se schimbă tot timpul: în fiecare minut, în fiecare oră și în fiecare zi.
Așadar, ce facem? Cum ne hrănim corect? Răspunsul este: conecteaza-te cu inteligența interioară a corpului tău. Gândește-te doar: dacă corpul tău are nevoie acum de atât de multe proteine + atât de multe grăsimi + atât de mulți carbohidrați + atât de multă vitamină B12 și atât de multă vitamină C, cum ar putea să-ți comunice că are nevoie de această compoziție anume de nutrienți? Și chiar dacă corpul tău ar avea o modalitate de a-ți comunica toate aceste informații, cum ai proceda pentru a furniza acest amestec de nutrienți? Cum ai calcula toți acești factori și cum ai furniza cantitățile potrivite? Ei bine, Mama Natură este bună și nu ne cere să facem nimic atât de complicat. În schimb, ne-a dat simțurile de MIROS, GUST, DORINȚĂ pentru un anumit aliment și un sentiment de SATISFACȚIE după ce l-am mâncat. Așadar, când corpul tău are nevoie de un amestec anume de nutrienți, îți va da o dorință pentru un aliment anume, care conține tocmai acel amestec; acest aliment anume îți va mirosi divin și va avea un gust minunat, și te vei simți satisfăcut după ce l-ai mâncat. Dar într-o oră sau două, nevoile corpului tău se vor schimba, iar acel aliment anume nu va mai fi atrăgător pentru tine; în schimb, vei avea o dorință pentru alt aliment, care nutrițional îți va servi corect în acel moment anume al vieții tale.
Așadar, singura modalitate prin care putem servi corpurile noastre corect cu mâncarea potrivită este să fim în contact cu simțurile noastre!
Să ne gândim puțin mai mult la asta.
DORINȚA pentru un anumit aliment
Cuvântul „dorință” are oarecum o conotație negativă pentru mulți oameni, datorită secolelor de condiționare religioasă și politică; dorința este considerată a fi ceva ce „trebuie să rezistăm” și nu trebuie să „cedăm”. Totuși, dorința pentru un anumit aliment este principala modalitate prin care corpul tău îți spune ce are nevoie într-un anumit moment din punct de vedere nutrițional. Așadar, când îți este foame, oprește-te și gândește-te: „Ce aș dori să mănânc acum? Care este alimentul cel mai atrăgător pentru mine acum?” Uită de toate cărțile pe care le-ai citit, uită de toate mantrele nutriționale despre ce trebuie să mănânci la un anumit moment al zilei și pune-ți întrebarea. Răspunsul va veni imediat, și doar gândul la acel aliment anume îți va umple gura de salivă. Respectă-ți dorința! Dorința este inteligența interioară a corpului tău care îți vorbește, lăsându-te să știi de ce are nevoie pentru a te menține sănătos, energic și fericit. Dacă asculți dorința ta de fiecare dată când mănânci, vei putea digera acea mâncare bine și îți va face doar bine, pentru că ai mâncat-o la momentul potrivit, exact când corpul tău a cerut-o.
Problema este că în lumea noastră modernă comercială dorințele oamenilor pentru mâncare au fost manipulate prin utilizarea de substanțe chimice adictive și care alterează gustul în alimentele procesate. Da, multe dintre așa-numitele „alimente” procesate conțin substanțe chimice special concepute pentru a le face adictive. Ascultarea dorinței tale se aplică doar alimentelor naturale – alimentele pe care Mama Natură le-a creat. Oprește consumul de alimente procesate și simțul tău normal de dorință pentru mâncare va reveni.
MIROSUL
Ai observat vreodată animalele? Nu vor pune niciodată nimic în gură fără să-l miroasă mai întâi. De ce? Pentru că animalele sălbatice sunt complet în contact cu instinctele lor – inteligența interioară a corpului lor. Simțul de miros îi oferă corpului tău o mulțime de informații despre mâncare: este sigur de mâncat, a fost contaminat de substanțe chimice sau microbi, este proaspăt și, cel mai important, este potrivit pentru nevoile tale corporale în acel moment? Așadar, înainte de a pune ceva în gură, miroase-l: dacă este mâncarea potrivită pentru tine în acel moment, va mirosi foarte atrăgător. Dacă nu este mâncarea potrivită, va mirosi respingător. Respectă-ți mirosul și ascultă-l. Problema este că mulți oameni din lumea noastră modernă au un simț al mirosului afectat din cauza utilizării parfumurilor sintetice. Toate substanțele chimice mirositoare create de om, cum ar fi detergenții pentru rufe, substanțele chimice de curățare domestică, așa-numitele odorizante de aer și parfumurile blochează receptorii olfactivi (receptorii de miros) din nasul tău. Nasul tău are un număr limitat de receptori olfactivi și, odată ce sunt blocați de o substanță chimică, moleculele noi ale acelei substanțe chimice care intră nu au la ce să se atașeze, așa că nu le mai poți mirosi. Cu toții am întâlnit oameni care miros ca o fabrică de parfumuri, dar nu își dau seama cât de excesiv își aplică parfumul pe ei înșiși, pentru că nu-l mai pot mirosi, receptorii de miros din nasul lor sunt blocați cu acea substanță chimică. Același lucru se întâmplă cu detergenții obișnuiți pentru rufe, care folosesc parfumuri foarte puternice pentru a masca mirosul neplăcut al detergentului în sine. Oamenii care le folosesc în mod regulat nu mai pot să le simtă mirosul, pentru că sunt expuși la acest miros tot timpul de la hainele, prosoapele și lenjeria lor de pat. Acești oameni nu-și pot mirosi mâncarea corect, deoarece receptorii lor de miros din nas sunt permanent ocupați de detergentul lor de rufe. Pentru a-ți restaura simțul mirosului, îndepărtează toate substanțele chimice mirositoare / parfumate din mediul tău: înlocuiește detergentul tău pentru rufe cu unul natural, fără miros, și nu folosi niciun parfum, produse de îngrijire personală parfumate sau odorizante de aer. În câteva săptămâni, receptorii tăi olfactivi se vor curăța singuri și simțul tău de miros va reveni.
GUSTUL
Mâncarea este una dintre cele mai mari plăceri ale vieții, și așa trebuie să fie! Dacă mâncarea nu este plăcută, atunci nu este mâncarea potrivită pentru tine în acel moment (indiferent cât de „sănătoasă” se presupune că este)! Așadar, ascultă-ți simțul de gust și respectă-l! Este prietenul tău, deoarece este unul dintre canalele de comunicare între inteligența interioară a corpului tău și mintea ta conștientă. Cum altfel ți-ar spune corpul tău că are nevoie de un anumit amestec de nutrienți, dacă nu oferindu-ți o mare plăcere în consumul lor sub formă de mâncare?
Problema este că mulți oameni au un simț al gustului alterat sau diminuat din cauza consumului regulat de alimente procesate. Multe alimente procesate conțin substanțe chimice care alterează gustul, care sunt adăugate în mod deliberat în „mâncare”. Aceste substanțe chimice nu sunt doar toxice, dar pot altera percepția gustului pentru o perioadă lungă de timp, așa că este esențial să încetezi consumul de alimente procesate pentru a-ți restaura simțul normal al gustului. Multe deficiențe nutriționale pot altera percepția gustului (deficiența de zinc este deosebit de cunoscută pentru acest lucru). Pe măsură ce începi să consumi o dietă naturală și sănătoasă, deficiențele tale nutriționale se vor diminua și simțul tău al gustului va reveni. Toxinele din gura ta pot, de asemenea, altera percepția gustului. Încearcă să-ți periezi dinții cu ulei presat la rece de măsline (sau orice alt ulei presat la rece) în loc de pastă de dinți: această procedură ayurvedică are o bună reputație în detoxifierea gurii. Lucrul cu un dentist holistic este foarte important, deoarece multe materiale dentare din gură pot face gura toxică și pot altera simțul gustului.
Simțul de SATISFACȚIE după masă
Dacă ai mâncat o masă potrivită pentru nevoile nutriționale ale corpului tău în acel moment, te vei simți pe deplin satisfăcut. Nu vor exista pofte pentru altceva, ci doar un sentiment plăcut de satisfacție, care îți va permite să te concentrezi pe alte lucruri din viața ta și să uiți de mâncare pentru o vreme.
Este important să nu mănânci în exces, astfel încât să nu te simți „sătul”. Totuși, dacă asculți simțul tău de plăcere din mâncare, nu vei mânca în exces, pentru că te vei opri din mâncat imediat ce mâncarea nu mai este plăcută. Plăcerea activată / plăcerea dezactivată sunt semnalele pe care ți le dă corpul pentru a te informa despre nevoile sale. Simțul tău de plăcere te va ține să mănânci atât timp cât corpul tău are nevoie de nutrienți din acea mâncare anume; imediat ce corpul tău a acumulat suficient din acei nutrienți, mâncarea nu-ți va mai oferi plăcere.
Poftele pentru alimente dulci sunt comune printre persoanele GAPS din cauza nivelului instabil de zahăr din sânge. Este nevoie de timp pentru a normaliza zahărul din sânge, iar cea mai eficientă modalitate de a face față acestui lucru este să-ți crești consumul de grăsimi, în special grăsimi animale (în limita zonei tale de plăcere, bineînțeles). Așadar, consumă multe grăsimi animale cu mesele tale. Pentru a-ți menține nivelul de zahăr din sânge stabil între mese, fă un amestec de unt crud (sau ulei de cocos) cu puțină miere crudă după gust, pune-l într-un borcan de sticlă pe care îl poți purta cu tine și mănâncă câteva lingurițe la fiecare 20-30 de minute toată ziua. Această măsură poate fi foarte utilă în stadiile inițiale ale tratamentului. Pe măsură ce reglarea zahărului din sânge se va normaliza prin utilizarea Programului Nutrițional GAPS, vei putea să reduci treptat și să oprești consumul amestecului de unt / miere.
Cum aplicăm această înțelepciune în timpul dietei GAPS?
Dieta GAPS nu este bătută în cuie; trebuie să o adaptezi pentru corpul tău unic, pentru nevoile sale unice zilnice. Dieta GAPS îți oferă lista de alimente cu care să lucrezi. Când mănânci diferite alimente și în ce proporții depinde de tine. Ascultă nevoile corpului tău, comunicate prin simțurile de dorință, miros, gust și satisfacție. De exemplu, într-o zi poate că îți dorești doar un măr la micul dejun, dar mâine te poți bucura de un mic dejun bogat gătit făcut din ouă, bacon, cârnați și o salată. De exemplu, în prima zi ai fost foarte fericit să bei doar supă de carne și să mănânci niște pui gătit, dar a doua zi nu simți deloc că vrei carne sau supă de carne și ești mult mai fericit să mănânci legume și iaurt. Corpul tău îți va spune ce proporții de proteine, grăsimi și carbohidrați să ai la fiecare masă.
Cum? Prin dorința pentru anumite alimente ; așadar, când te așezi la o masă de familie, mănâncă doar ceea ce îți atrage atenția în acel moment și în cantitățile care îți atrag atenția.
Este esențial să asculți dorințele corpului tău atunci când urmezi dieta GAPS – Dieta de introducere sau Dieta completă GAPS. Dorințele tale îți vor spune cât de repede să treci prin etapele dietei de introducere. Este posibil să fie necesar să mănânci ceva nepermis într-o anumită etapă dacă într-adevăr ți-l dorești, pentru că asta cere corpul tău în acel moment, și trebuie să-l respecți. Ești unic și nimeni nu poate prescrie secvența corectă de introducere a alimentelor pentru tine. Dacă urmai dieta de introducere GAPS cu strictețe și te simțeai bine, dar într-o zi ai o dorință puternică pentru, să zicem, roșii crude (care nu sunt incluse în plan), atunci ascultă această dorință! Este corpul tău care îți spune că are nevoie de anumiți nutrienți în acel moment anume, iar roșiile crude îi vor furniza acești nutrienți. Dacă îi refuzi corpului tău această nevoie, te poți expune la probleme: echilibrul tău de electroliți poate fi perturbat sau hormonii tăi pot să nu funcționeze bine, sau altceva poate să nu funcționeze. Da, ai „trișat” la dietă mâncând roșii, dar odată ce acea nevoie anume a corpului tău a fost satisfăcută, poți continua cu programul tău. Orice progres implică doi pași înainte și unul înapoi, iar vindecarea nu face excepție. Așadar, nu te îngrijora să „trișezi” la dietă uneori dacă corpul tău a cerut cu adevărat asta. Acest lucru nu este trișat; este colaborarea cu corpul tău și respectarea acestuia. Amintește-ți, corpul tău știe infinit mai multe despre sine decât vom ști vreodată noi cu toată inteligența și știința noastră!
Amintește-ți, de asemenea, că nevoile nutriționale ale corpului tău se schimbă tot timpul. Așadar, dorințele tale pentru alimente se vor schimba și ele tot timpul: ceea ce părea minunat de satisfăcător la micul dejun poate să nu fie atrăgător la prânz, iar ceea ce era delicios după-amiază poate părea respingător la cină. Toate aceste sentimente sunt foarte valide și trebuie ascultate! Ești un individ unic, așa că ceea ce se potrivește unei persoane de la masă poate să nu ți se potrivească deloc.
Cum aplicăm acest lucru la copii în dieta GAPS?
Ca părinți, trebuie să luăm decizii pentru copiii noștri. Copiii GAPS au simțuri alterate ale mirosului, gustului și dorinței pentru alimente și pot avea pofte și dependențe severe de alimentele care le fac rău. Poftele și dependențele sunt de obicei pentru alimente procesate; pe măsură ce începem Protocolul Nutrițional GAPS, eliminăm toate alimentele procesate, iar ca rezultat, copilul tău poate trece printr-o perioadă de sevraj cu tot felul de simptome (comportamentale și fizice). Acest lucru este important pentru părinți să înțeleagă pentru a ajuta copilul să treacă prin această perioadă dificilă: corpul copilului tău este blocat într-o stare metabolică bolnavă, așa că cere anumite alimente nesănătoase pentru a menține și a servi acea stare. Așadar, dacă nu vrem să menținem această stare metabolică bolnavă, nu putem permite copilului să aibă acele alimente. Schimbarea corpului copilului într-o stare metabolică sănătoasă va dura in timp și va necesita efort, dar Programul Nutrițional GAPS va face asta pentru tine. Așadar, respectă lista de alimente permise în dieta GAPS. Totuși, în cadrul acelei liste, încearcă să oferi o varietate suficient de mare de alimente pentru ca copilul să poată alege (când starea de sevraj este mai mult sau mai puțin depășită!). Este foarte important pentru copilul tău să înceapă să folosească simțurile de dorință, miros, gust și satisfacție. Copilul tău va avea nevoie de timp pentru a învăța să folosească aceste simțuri și pentru a le descoperi în primul rând, deoarece într-o stare metabolică bolnavă aceste simțuri au fost suprimate și pervertite. Așadar, umple-ți casa cu alimente GAPS și permite copilului tău să aleagă și să încerce (desigur, în limitele rațiunii). Permite copilului tău să exploreze mâncarea așa cum dorește, să o mănânce cu mâinile, să o mănânce rece sau caldă, să o mănânce la masă sau să ciugulească toată ziua.
În primii câțiva ani de viață, începând cu introducerea primelor alimente solide, bebelușii și copiii își dezvoltă RELAȚIA CU MÂNCAREA. Acest lucru este extrem de important de realizat în această etapă a vieții lor, deoarece dacă este ratat, multe probleme pot urma (nu doar probleme de alimentare, ci și probleme de comportament, atitudine, emoții și chiar învățare)! Toate simțurile copilului trebuie implicate în acest proces: simțul tactil, vizual, olfactiv, gustativ, etc. Ei trebuie să simtă atingerea mâncării, temperatura și textura ei pe degete, aroma și aspectul ei; apoi trebuie să-și folosească receptorii de mișcare din mușchi pentru a transfera mâncarea în gură (ceea ce este un act voluntar provenind din decizia proprie a copilului de a face asta, ceea ce este foarte important!); apoi trebuie să o miroasă și să o guste; apoi să o mestece și să o înghită; apoi corpul lor și stomacul lor le vor oferi un feedback despre cum această mâncare le afectează interiorul și întregul corp – ceea ce completează experiența. Aceasta este o combinație foarte complexă de input senzorial pe care creierul lor mic îl întâlnește pentru prima dată în viața lor și este absolut esențial pentru dezvoltarea normală a creierului; noi receptori, conexiuni și centre se formează în creierul copilului în timpul acestui proces, care afectează profund profilul emoțional al acestei persoane, personalitatea generală și atitudinea față de viață. Pentru a face acest proces sănătos, este esențial să le permitem bebelușilor și copiilor mici să mănânce cu mâinile lor! De fapt, utilizarea tacâmurilor și preocuparea excesivă de a „menține lucrurile curate” în această etapă este dăunătoare pentru dezvoltarea copilului. Această etapă este foarte scurtă și timpul de a mânca „curat” cu maniere va veni foarte curând. Dar în primii doi-trei ani de viață, a fi murdar este cel mai bun lucru pentru copilul tău! Desigur, oferă-le o lingură și folosește o altă lingură pentru a-i hrăni, dar mâncarea ar trebui să fie în fața copiilor, mâinile lor ar trebui să fie în mâncare și ar trebui să fie profund implicați în consumarea mâncării ei înșiși. Când copilul este hrănit de altcineva și nu i se permite să fie complet implicat în proces, creierul nu se dezvoltă așa cum ar trebui (pentru că primește un input senzorial limitat). Trebuie să fie o experiență voluntară pentru copil, un act în care este profund implicat, pentru ca creierul său să dezvolte noi receptori și să trezească noi centre.
Mulți oameni nu realizează cât de mare parte a vieților noastre este mâncarea! Și pentru bebeluși este o parte uriașă a introducerii lor în viața de pe această planetă și a dezvoltării lor armonioase. Această etapă de dezvoltare va afecta modul în care se va desfășura întreaga lor viață, deoarece le formează profilurile emoționale și personalitățile! Dacă investești în această etapă de dezvoltare foarte devreme, recompensele vor fi mari pentru copiii tăi pentru restul vieților lor! Copiii care sunt lăsați să dezvolte o relație sănătoasă cu mâncarea au, de obicei, personalități pozitive și solare.
Pentru ca copilul să-și dezvolte simțurile normale în legătură cu mâncarea, copilul are nevoie de alimente naturale și sănătoase, pline de arome și gust – bogate și satisfăcătoare. Mâncarea trebuie să fie gătită acasă din ingrediente naturale proaspete.
În concluzie:
Mama Natură a lucrat miliarde de ani pentru a crea corpul uman; este o creație incredibil de inteligentă! Așa cum alimentele naturale de pe această planetă au fost create în același timp, inteligența interioară a corpului tău cunoaște compoziția lor și știe ce alimente să aleagă pentru nevoi specifice. Tot ce trebuie să facem este să tratăm această inteligență cu respect. Folosește-ți simțurile de miros, gust, dorință pentru mâncare și satisfacție din consumul ei pentru a te ghida în deciziile tale: când să mănânci, ce alimente să mănânci și în ce combinații. Și amintește-ți: ești unic, așa că ceea ce se potrivește vecinului tău poate să nu ți se potrivească deloc.
Referințe
Daca dorești sa lucrezi cu mine programează o consultație gratuită.
Recomandare
Dacă acest subiect te-a inspirat, te invit să explorezi și alte articole despre Dieta GAPS pe care le-am tradus și adaptat pentru tine. Aceste resurse te vor ajuta să înțelegi mai bine principiile și beneficiile acestui protocol nutrițional:
- Ce este Dieta GAPS și pentru cine este recomandată?
Află bazele Dietei GAPS și cum poate sprijini sănătatea digestivă și mentală. - Mofturoșii și Dieta GAPS: Povestea unei mame
Descoperă o poveste emoționantă despre cum dieta GAPS a transformat viețile unei familii. Articol scris de Linda Paterson. - Hranire vs detoxifiere
Înțelege cum să echilibrezi alimentația și detoxifierea pentru a susține sănătatea optimă. Articol scris de Dr. Natasha Campbell McBride
[…] Carnea unuia, otrava altuiaÎnțelege cum să echilibrezi alimentația și detoxifierea pentru a susține sănătatea optimă. Articol scris de Dr. Natasha Campbell McBride […]