Prin cărțile ei, conferințe și consultanță, ea pune accent pe legătura strânsă dintre sănătatea intestinală și boli precum autismul, ADHD, depresia sau anxietatea. Misiunea ei? Să îndrume oamenii să își recâștige vitalitatea printr-o alimentație curată, bogată în nutrienți și metode naturale de detoxifiere prin Dieta Gaps. 💚
Traducerea completă a articolului „Feeding versus cleansing”
O tânără de 21 de ani, Helen, a fost adusă la clinica mea de mătușa ei îngrijorată. Helen era periculos de subponderală și slăbea pe zi ce trece. Era o fată înaltă – 185 cm înălțime cu o greutate de 51 kg. Era evident că fusese destul de frumoasă, dar acum arăta slabă, palidă, ochii îi erau stinși și vocea slabă. Menstruațiile ei se oprise cu șapte luni în urmă.
Helen a crescut în străinătate și a venit în Anglia pentru a studia la universitate. Acasă, alimentele procesate nu erau disponibile. Astfel, Helen a fost crescută cu mese gătite în casă din ingrediente proaspete, locale; carnea proaspătă, ouăle proaspete și laptele integral au constituit un procent mare din dieta ei. Ea a fost întotdeauna foarte sănătoasă. Când a venit în Anglia, în curând a dezvoltat o aversiune față de dietele de junk food-uri procesate pe care colegii ei studenți le consumau și a decis să mănânce sănătos. O scurtă cercetare în “literatura populară” a condus-o la ideea că dieta „cea mai sănătoasă” este una vegetariană și cu conținut scăzut de grăsimi. Astfel, Helen a început să își gătească propriile mese din cereale integrale, fasole, linte, nuci, multe legume și fructe. Bea doar apă și sucuri de fructe. Singura grăsime pe care o consuma era puțin ulei de măsline și unt de arahide. Nu consuma deloc alimente de origine animală și încerca să mănânce totul organic. S-a implicat și în yoga și i-a plăcut.
După câteva luni pe această dietă, menstruațiile lui Helen s-au oprit și a început să piardă din greutate. Dar nimic din toate acestea nu părea să o îngrijoreze și „se simțea bine”. Când a mers acasă în vizită, familia ei a fost îngrozită de felul în care arăta și a contactat-o pe mătușa ei din Anglia cerând ajutor. Până la momentul consultației, Helen fusese pe dieta ei „sănătoasă” de mai mult de un an.
Deci, ce i s-a întâmplat lui Helen? Nu a urmat ea cea mai sănătoasă dietă din lume și cea pe care ar trebui cu toții să o urmăm? Asta ne spun autoritățile și toate canalele de mass-media. Și ce este cu toate cercetările care arată că urmarea unei diete vegane reduce tensiunea arterială înaltă, ajută la recuperarea de la diabet și multe alte boli cronice? Ce este cu protocolul de tratament Gerson pentru cancer și alte boli cronice, care este pur vegan? Ce este cu alte protocoale de tratament pentru cancer, majoritatea fiind vegane? Aceste protocoale și abordări arată un istoric de succes.
Să încercăm să înțelegem întreaga problemă.
Helen este o fată inteligentă și primul lucru bun pe care l-a făcut a fost să înceteze să mănânce toate alimentele procesate. Aceste concocturi făcute de om înfășurate în ambalaje colorate nu au dreptul să le fie atribuite numele nobil de „alimente”. Ele sunt la rădăcina tuturor epidemiilor moderne de boli degenerative. Nu vom dedica niciun timp alimentelor procesate aici; aș vrea doar să le rezum la un citat minunat de la Barry Groves: „Omul este singura specie suficient de deșteaptă pentru a-și face propria mâncare și singura suficient de prostă pentru a o mânca.” Pentru a avea o sănătate bună trebuie să mâncăm alimente create de Mama Natură, nu de om. Mama Natură a avut nevoie de miliarde de ani pentru a ne proiecta corpurile, în timp ce proiecta toate alimentele potrivite pentru ca corpurile noastre să le folosească. Cât de arogant este pentru oameni să creadă că știu asta mai bine decât Mama Natură, după ce s-au jucat în laboratoarele lor timp de câteva decenii!
Mama Natură ne-a oferit două grupuri de alimente: alimente vegetale și alimente animale. Aceste două grupuri funcționează diferit în corp și ambele sunt importante pentru a fi consumate. Oamenii sunt omnivori: noi am evoluat pe această planetă mâncând tot ce am putea găsi în mediul nostru imediat, atât din plante, cât și din animale. Acest lucru este confirmat de cercetători ca Weston A. Price în studiul lor extensiv al culturilor tradiționale din întreaga lume. Să aruncăm o privire mai atentă asupra acestor două grupuri de alimente naturale.
Toată energia de pe frumoasa noastră planetă este reciclată, în timp ce energia nouă provine de la soare. Pentru a capta energia soarelui și a o converti în materie solidă, Mama Natură a proiectat plantele – acestea au fotosinteza, care converteste lumina soarelui în clorofilă, construind materia plantei. Următorul grup de creaturi de pe planetă care consumă energia soarelui sub formă de plante sunt animalele erbivore – animalele proiectate să mănânce materie vegetală. Pentru ca animalele erbivore să digere plantele și să extragă nutrienții din ele, Mama Natură le-a echipat cu sisteme digestive foarte speciale, numite rumen. Acestea sunt foarte lungi cu mai multe stomacuri pline de bacterii speciale care descompun plantele. Deci, nu vaca (sau orice alt animal erbivor) digeră iarba, ci bacteriile din rumenul ei.
Pentru a consuma energia soarelui sub formă de animale erbivore, Mama Natură a proiectat următorul grup de viață – prădătorii. Lupii, leii, tigrii, vulpile etc. nu pot digera materia vegetală pentru că sunt echipați cu un sistem digestiv foarte diferit. Sistemul digestiv uman este similar cu cel al animalelor prădătoare: noi avem doar un stomac mic fără bacterii în el. De fapt, stomacul uman este proiectat să producă acid și pepsină, care sunt capabile să descompună doar carne, pește, lapte și ouă. Pe măsură ce mâncarea iese din stomacurile noastre în intestine, enzimele pancreatice și bila sunt adăugate în amestec pentru a descompune mai mult mâncarea și pentru a o absorbi. Pe scurt, sistemele noastre digestive au fost proiectate să facă față cel mai bine alimentelor de origine animală. Oamenii știau acest fapt de milenii. Ei știau că alimentele cele mai hrănitoare pentru ei proveneau din animale; ei ar mânca plante doar ca supliment la carne sau când alimentele de origine animală erau în cantitate insuficientă.
Dar ce este cu toate cercetările publicate în cărțile populare de nutriție, care arată că plantele sunt pline de hrană? Da, când analizăm diferite alimente vegetale într-un laborator, ele arată cantități bune de vitamine, proteine, grăsimi și minerale. Aceste informații sunt apoi publicate în literatura nutrițională comună, provocând confuzie. De ce? Pentru că, într-un laborator, putem folosi tot felul de metode și chimicale pentru extragerea nutrienților din plante: metode pe care sistemul nostru digestiv uman nu le posedă. Intestinul uman are o capacitate foarte limitată de a digera plantele și de a extrage nutrienți utili din ele. Oamenii știau că alimentele vegetale sunt greu de digerat pentru oameni, de aceea toate culturile tradiționale au dezvoltat metode de preparare a alimentelor pentru a extrage mai multă nutriție din plante și pentru a le face mai digerabile, cum ar fi fermentația, malțul, încolțirea și gătitul. Din păcate, în lumea noastră modernă multe dintre aceste metode au fost uitate și înlocuite cu rețete care se potrivesc agendei comerciale a industriei alimentare.
Dacă gătim și pregătim alimentele vegetale corect, nu putem trăi din ele? Asta este exact ceea ce a încercat Helen să facă: și-a pregătit toată mâncarea acasă din ingrediente vegetale naturale. A gătit orez, ovăz, quinoa și hrișcă, și-a făcut propria pâine, a gătit fasole și linte, a gustat nuci și fructe și a consumat multe legume. De ce a avut probleme? Să vedem.
Corpul uman (fără apă) este în mare parte făcut din proteine și grăsimi (aproape jumătate și jumătate), acestea sunt „cărămizile și mortarul” din care sunt făcute oasele, mușchii, creierul, inima, plămânii, ficatul și toate celelalte organe. Analiza de laborator a plantelor și alimentelor de origine animală arată că cele mai bune proteine și grăsimi pentru fiziologia umană provin din alimente de origine animală. Profilul aminoacizilor din proteina animală este corect pentru corpul uman, în timp ce profilul aminoacizilor din proteinele derivate din plante este incomplet și nepotrivit pentru fiziologia umană. La fel și cu grăsimile: grăsimea animală are compoziția corectă de acizi grași pentru ca corpul uman să prospere, în timp ce uleiurile vegetale sunt nepotrivite. Deci, când vine vorba de ALIMENTAREA corpului tău și de CONSTRUIREA țesuturilor și structurilor corporale, alimentele de origine animală sunt cele mai bune și singurele potrivite.
Corpul uman are un proces minunat care continuă de la momentul concepției până la moarte, numit Regenerarea Celulară. Celulele din corpul tău (din toate organele și țesuturile tale) îmbătrânesc constant, mor și sunt înlocuite de celule nou-născute. În acest fel, corpul se menține, se reînnoiește și vindecă orice daune. Pentru ca corpul tău să dea naștere acestor celule bebeluș pentru a înlocui cele vechi, sunt necesare materiale de construcție – proteine și grăsimi. Cele mai bune materiale de construcție pentru a hrăni procesul tău de regenerare celulară provin din alimente de origine animală: carne, pește, ouă și lactate. Copiii în creștere au nevoie de cantități mari de materiale de construcție pentru corpurile lor nu numai pentru regenerarea celulară, ci și pentru creștere, așa că alimentele de origine animală trebuie să fie o parte foarte importantă din dieta lor. Pe lângă alimentație, produsele de origine animală oferă corpului energie; de fapt, cea mai bună sursă de energie pentru majoritatea celulelor din corpul tău este grăsimea.
Unul dintre organele cele mai flămânde din corpul uman este creierul: acesta „absoarbe” între 25 și 45 % din toată nutriția care plutește în sângele tău. Corpul tău depune mult efort pentru a hrăni creierul 24 de ore pe zi, în fiecare zi. Contrar credințelor populare, creierul are nevoie de mult mai mult decât doar energie sub formă de glucoză; este un organ fizic și necesită hrană pentru propriile sale procese de regenerare celulară cu proteine și grăsimi de bună calitate. Creierul este un organ foarte gras, așa că are nevoie de multă grăsime de bună calitate pentru a fi hrănit corespunzător. Pe lângă aceasta, creierul tău produce neurotransmițători, hormoni și sute de alte molecule active, care sunt în mare parte proteine; creierul are nevoie de materiale de construcție pentru a le face. Din nou, cele mai bune materiale de construcție pentru a hrăni creierul tău provin din alimente de origine animală. În practica clinică vedem degenerarea funcției creierului la persoanele cu diete complet vegane: mai întâi dispare simțul umorului, persoana devine „alb-negru” în gândirea și comportamentul său, ascuțimea minții dispare, memoria suferă, depresia se instalează și urmează alte probleme mentale. Acestea sunt toate semnele unui creier înfometat.
Multe persoane ar fi surprinse să afle că oamenii pot trăi exclusiv din alimente de origine animală. În clinica mea am pacienți care trăiesc complet cu alimente de origine animală cu rezultate excelente, atât copii, cât și adulți. Pacienții cu colită ulceroasă, boala Crohn și boli mentale severe se descurcă foarte bine cu o dietă GAPS fără plante: nicio frunză, nimic din regnul plantelor nu este consumat. Acești oameni trăiesc cu carne, inclusiv organe, grăsimi animale, supă de carne și bulion de oase, pește (inclusiv fructe de mare și moluște), supă de pește, ouă proaspete și lactate crude fermentate – kefir, smântână, ghee, unt, brânză și iaurt. În unele cazuri severe de colită ulceroasă și boala Crohn, aceasta este singura dietă care le permite să fie bine, să oprească toate medicamentele, să ajungă la greutatea lor normală, să elimine toate simptomele digestive și să funcționeze la capacitatea lor maximă. În cazuri severe de tulburare bipolară, schizofrenie și alte afecțiuni psihiatrice, această dietă poate fi un salvator. Unii dintre acești oameni au trăit cu această dietă timp de 2 ani sau mai mult și nu au dorința de a-și schimba obiceiurile alimentare, pentru că această dietă funcționează pentru ei. Unii dintre ei au încercat să adauge puține legume sau fructe în regimul lor alimentar și au constatat că simptomele lor au început să reapară, așa că au trebuit să se oprească. Așadar, pe baza experienței mele clinice, nu am nicio îndoială că oamenii pot trăi foarte sănătosi fără sa consume alimente vegetale.
A trăi exclusiv din alimente de origine animală nu este ceva nou pe planeta noastră. Grupul cel mai sănătos de oameni din culturi tradiționale (așa-numiții primitivi) pe care Weston A. Price i-a găsit în cercetarea sa au fost oamenii Masai din Africa, care nu mâncau deloc materie vegetală. Ei sunt oameni nomazi care călătoresc cu vitele lor și tot ce mănâncă este furnizat de animalele lor. Ei mănâncă carne, organe, lapte și lapte acru și beau sângele taurilor lor. Când au fost întrebați de ce nu mănâncă fructele găsite în habitatul lor, au râs și au răspuns că fructele erau mâncare pentru vacile lor. Acești oameni nu aveau nicio boală din lumea noastră modernă „civilizată”: nicio boală de inimă, niciun cancer, nicio afecțiune degenerativă, nașterea lor era ușoară și sănătoasă, corpurile lor erau suple și musculoase, durata lor de viață era lungă și aveau dinți frumoși și sănătoși. Pe lângă sănătatea fizică perfectă, acești oameni erau inteligenți, veseli, pașnici, prietenoși și fericiți, fără probleme psihologice de niciun fel. Dar când unii dintre ei s-au mutat într-un oraș și au adoptat o dietă modernă, au început să aibă aceleași boli de care suferă oamenii în orice țară modernă.
Deci, faptul este că oamenii pot trăi fără plante. Cu toate acestea, nu putem trăi fără alimente de origine animală!
Dar ce este cu toate dietele bazate pe plante care se arată că ajută la boli cronice? De ce uleiurile vegetale presate la rece de bună calitate se arată că sunt benefice pentru atât de multe afecțiuni degenerative? Suplimentarea acestor uleiuri este promovată atât de comunitatea medicală alopată, cât și de cea alternativă. Ce este cu toți antioxidanții, enzimele, vitaminele, mineralele, bioflavonoidele și alte substanțe din plante care se arată că sunt benefice pentru sănătate? Nu trece o lună fără ca știința noastră să descopere că broccoli are proprietăți anticancerigene, varza are substanțe care vindecă sistemul digestiv, nucile întăresc imunitatea etc. Aici ajungem la scopul real al consumului de plante: ele sunt DETOXIFIANTE. În timp ce nu sunt capabile să hrănească corpul nostru într-o măsură serioasă, ele sunt minunate pentru a ne menține curățenia interioară. Ele oferă, de asemenea, energie pentru corp sub formă de glucoză și unii cofactori sub formă de vitamine și minerale, dar scopul lor principal este să mențină corpul curat și liber de toxine. Într-adevăr, plantele sunt echipate cu substanțe detoxifiante puternice, care pot elimina diverse chimicale create de om, poluare și alte toxine pe care le acumulăm în corpul nostru. Plantele sunt deosebit de puternice detoxifiante când sunt consumate crude. Sucurile lor se absorb în părțile superioare ale sistemului digestiv contribuind cu o multitudine de substanțe detoxifiante și cofactori; stoarcerea sucurilor din verdeață crudă, legume și fructe este o parte majoră din orice protocol de curățare.
Când materia vegetală se mișcă mai jos în intestin, ea hrănește flora intestinală. Intestinul uman este echivalentul rumenului animalelor erbivore; are o populație bogată de microbi care pot converti unele fibre și amidon din plante în nutrienți utili pentru corpul uman, cum ar fi acizii grași cu lanț scurt. Cu toate acestea, problema cu fibrele și amidonul este că ele hrănesc la fel de bine microbii răi și pe cei buni. Deci, cât de bună este această materie vegetală pentru tine depinde de compoziția florei tale intestinale: dacă este sănătoasă, fibra și amidonul îți vor face bine, dacă este nesănătoasă, materia vegetală va hrăni patogenii din intestinul tău, care vor înflori și vor produce multe toxine și vor face multe daune.
Când gătim plantele, reducem capacitatea lor de curățare, dar le facem mai digerabile, astfel încât ele oferă unele materiale de construcție pentru corpul de utilizat.
Din păcate, aceste materiale nu pot construi corpul în niciun grad: ele sunt în mare parte carbohidrați, pe care corpul le poate folosi pentru a produce energie și pentru a stoca surplusul lor sub formă de grăsime. Când plantele sunt prelucrate sever (în special cerealele) ele oferă materialele de construcție greșite pentru corp, cauzând boli. Consumul de produse făcute din făină și zahăr (plante foarte prelucrate) sunt cauza principală a aproape tuturor problemelor de sănătate degenerative din societatea noastră modernă: creșterea în greutate, diabetul, obezitatea, bolile de inimă, cancerul, boala Alzheimer și alte forme de demență, problemele psihologice și neurologice la copii și adulți, infertilitatea, ovarele polichistice, anormalitățile imune etc.
Un corp mai curat se simte întotdeauna mai bine decât unul toxic. De aceea, atât de mulți oameni se simt bine cu dieta bazată pe plante în primele săptămâni. Se pot citi unele mărturii strălucitoare în cărțile vegane și vegetariene în acest sens. Dar când corpul a terminat de curățat, trebuie să începi să-l hrănești cu alimente de origine animală. Dacă acest punct este ratat, corpul începe să se înfometeze și să se deterioreze. Ce i s-a întâmplat lui Helen? Cu dieta ei vegană, ea s-a curățat și s-a curățat și s-a curățat până când literalmente s-a „curățat de tot”. Ea a ratat punctul în care corpul ei a terminat de curățat și ar fi trebuit să înceapă să se hrănească. De aceea a pierdut atât de mult în greutate, în ciuda faptului că mânca cantități mari de cereale, fasole, nuci, fructe, legume și uleiuri vegetale. Această dietă, considerată a fi foarte „sănătoasă” în societatea noastră modernă, nu o hrănea în niciun grad. De aceea i s-au oprit menstruațiile: corpul ei se înfometa și conserva orice resurse prețioase pe care le avea; nu iși putea permite să le risipească lunar.
Dietele vegane (doar din plante) pot fi văzute ca o formă de post. Ele nu hrănesc corespunzător corpul, dar îi oferă multă curățare. În timp ce sistemul tău digestiv este ocupat cu procesarea materiei vegetale (astfel încât să nu simți foame), dieta îi va oferi corpului cantități mari de substanțe de curățare. Victimele cele mai toxice sunt cele cu cancer; ele necesită multă curățare. De aceea, majoritatea protocoalelor nutriționale de tratament pentru cancer sunt vegane. Amintește-ți că dietele vegane sunt potrivite doar pentru o perioadă de curățare. Ele nu trebuie să fie alese ca un stil de viață permanent. Când corpul tău a terminat de curățat, va avea nevoie să fie hrănit și atunci va trebui să introduci alimente de origine animală. Dacă acest lucru nu se face, corpul înfometează, începe să se canibalizeze și apar problemele. Ce i s-a întâmplat lui Helen este un bun exemplu în acest sens. Când am vizitat India, am întâlnit niște pelerini hinduși care călătoreau către locurile lor religioase sacre. Parte din pelerinajul lor este un post de 41 de zile, pe care l-au descris ca fiind „foarte dificil”: nu le era permis să mănânce deloc alimente de origine animală și trăiau complet cu plante – legume, fructe, orez, linte și fasole, uleiuri vegetale și pâine – exact dieta vegană occidentală. Deci, când vorbim despre diete complet bazate pe plante, cuvântul „dietă” nu ar trebui să fie folosit, în schimb un astfel de regim ar trebui să fie numit Post Vegan.
Dietele vegetariene, care includ alimente de origine animală, pot fi adoptate ca o strategie pe termen lung. Este posibil să fii un vegetarian sănătos atâta timp cât continui să mănânci unele alimente de origine animală pentru a oferi substanțe de hrănire/constructie pentru corpul tău, cum ar fi multe ouă și lactate cu conținut integral de grăsimi. Evident, toate alimentele procesate ar trebui eliminate și dieta trebuie să fie naturală. Astfel de culturi vegetariene există în India. Oamenii de acolo înțeleg cât de valoroase sunt alimentele de origine animală pentru ei. De aceea, vaca este considerată un animal sacru în India – ea oferă lapte, unt, brânză și ghee. Pe lângă vaci, oamenii din India păstrează capre și prețuiesc foarte mult laptele lor. Vegetarienii din India păstrează, de asemenea, găini și rațe și consumă multe ouă proaspete zilnic; mulți consumă carne și pește când pot să le obțină.
Există multe forme de vegetarianism: unii mănâncă pește, unii mănâncă ouă și lactate, unii permit consumul ocazional de carne. Persoanele care au probleme sunt acelea care decid să înceteze să mănânce carne și trăiesc în mare parte din alimente procesate. Ei se îmbolnăvesc foarte repede. Acest grup de persoane este în mod particular predispus la diabet, obezitate, boli de inimă și cancer.
Un alt grup de persoane care au probleme sunt acelea care urmează vegetarianismul cu conținut scăzut de grăsimi.Impulsul pentru eliminarea grăsimilor din dietă provine din numărarea caloriilor, deoarece grăsimile produc cea mai mare cantitate de calorii pe gram. Ideea că poți echivala alimentele Mamei Natură cu calorii este un rechizitoriu pentru știință. Mâncarea nu este o calorie; este de un milion de ori mai complicată și interesantă. Corpul uman nu este un cuptor pentru arderea caloriilor – și el este de un milion de ori mai complex. Privirea asupra alimentelor în termeni de calorii este doar un alt exemplu de cât de pierdută și inadecvată poate fi știința noastră alimentară. Oamenii nu pot trăi fără grăsimi. Mama Natură a avut nevoie de miliarde de ani pentru a proiecta alimentele noastre, tot ce a pus în ele este esențial, inclusiv grăsimea. Fiecare componentă într-un aliment natural este echilibrată cu toate celelalte componente, ele funcționează ca un întreg. Îndepărtarea grăsimii dintr-un aliment natural este de a-l face incomplet și dezechilibrat; corpul uman nu poate prospera pe astfel de „alimente”. Vegetarianismul cu conținut scăzut de grăsimi duce în mod tipic la boli degenerative ale sistemului nervos și imunității.
Să rezumăm
Există două grupuri de alimente naturale pe planetă și fiecare dintre ele are propriul său rol de jucat în fiziologia umană.
Alimentele de origine animală – carne, pește, ouă și lactate – sunt în mare parte alimente de construire/hrănire. Ele hrănesc regenerarea celulară în corp, permițând corpului să-și mențină structura fizică normală și compoziția chimică. Cu alte cuvinte, ele oferă „cărămizile și mortarul” din care este făcut corpul tău. Pe lângă aceasta, corpul tău fabrică zilnic o mulțime de substanțe chimice bazate pe proteine – hormoni, enzime, neurotransmițători etc. – esențiale pentru funcționarea corpului tău. De fapt, corpul tău poate fi văzut ca o fabrică chimică de un fel. Ei bine, materiile prime de care are nevoie această fabrică sunt alimentele de origine animală. Alimentele de origine animală sunt deosebit de importante pentru copiii în creștere, deoarece corpurile lor au nevoie de cantități mari de materiale de construcție în fiecare zi.
Alimentele vegetale – cereale, fasole, fructe, legume, ierburi, nuci și semințe – sunt în mare parte alimente de curățare/detoxifiere și nu hrănesc corpul într-o măsură serioasă. Ele mențin corpul curat în interior ajutându-l să elimine toxinele și deșeurile. Ele oferă energie pentru corp sub formă de glucoză. Ele oferă unele microelemente pentru corp: minerale, vitamine, fitonutrienți și cofactori.
Desigur, această divizare nu este alb-negru, există o oarecare suprapunere: produsele de origine animală, în special cele crude, au o capacitate considerabilă de curățare în timp ce plantele au o oarecare capacitate de hrănire, în special atunci când sunt gătite, fermentate și încolțite.
Pentru mai multe detalii :
Dr. Natasha Campbell-McBride in cartea „Vegetarianism Explained” – oferă o analiză critică a dietei vegetariene.
Daca dorești sa lucrezi cu mine programează o consultație gratuită.
Recomandare
Dacă acest subiect te-a inspirat, te invit să explorezi și alte articole despre Dieta GAPS pe care le-am tradus și adaptat pentru tine. Aceste resurse te vor ajuta să înțelegi mai bine principiile și beneficiile acestui protocol nutrițional:
- Ce este Dieta GAPS și pentru cine este recomandată?
Află bazele Dietei GAPS și cum poate sprijini sănătatea digestivă și mentală. - Mofturoșii și Dieta GAPS: Povestea unei mame
Descoperă o poveste emoționantă despre cum dieta GAPS a transformat viețile unei familii. Articol scris de Linda Paterson. - Carnea unuia, otrava altuia
Înțelege cum să echilibrezi alimentația și detoxifierea pentru a susține sănătatea optimă. Articol scris de Dr. Natasha Campbell McBride