Legume verzi,  plante aromatice și plante cu flori care la putem crește usor

Gradina de mirodenii

Există foarte multe avantaje în cultivarea propriilor plante aromatice, legume și fructe, și, de altfel s-a înregistrat în ultimii ani o creștere mare a cultivării plantelor alimentare în propria gospodărie. Legumele și plantele aromatice pot fi cultivate în tot felul de spații compacte și vase inovatoare, indiferent de tipul de spațiu exterior sau interior de care dispui.

Legume cu frunze verzi ușor de cultivat

Legumele nu sunt nicicând mai proaspete decât atunci când le cultivi personal. Acestea pot ajunge de pe terenul unde le cultivi în farfurie în câteva minute în plus știi cu ce nutrienti le-ai crescut. Fără transport aerian. Fără transport rutier. Fără ambalaje de plastic. Această practică poate fi un ajutor și pentru bugetul gospodăriei tale, precum și pentru mediul înconjurător. 

Iată câteva dintre cele mai ușor de cultivat plante alimentare:

  • mangold
  • spanac
  • praz
  • morcovi
  • salată verde
  • ceapă
  • sfeclă roșie
  • borago
  • menta
  • rozmarin
  • oregano
  • lamaita
  • maiorana
  • isop
  • coriandru
  • rucola
  • salata minerului
  • ceapa de tuns numita și cepsoara
  • ceapa verde perena
  • usturoi de tuns
  • usturoi peren
  • borago
  • Spanac de Malabar

Ceapă de tuns sau Ceapă verde (chives)

Ceapa verde (chives) este înrudită cu ceapa și este o plantă foarte aspectuoasă pentru grădina ta. Prezintă flori sub formă de glob, de culoare roz și mov și frunze fine și lungi pe care le poți adăuga în felurile de mâncare.

Ceapa de tuns poate fi cultivată din semințe foarte ușor dar poate sa o cumperi și la ghiveci. Este perena, poți sa o tii și în apartament dar dacă ai posibilitate sa o plantezi în grădină o ai pentru mulți ani. Primavara te va incanta cu flori comestibile superbe. Multe feluri de mâncare necesită ceapă, de aceea este grozav să o ai la îndemână în grădină.

Ceapa verde perena

Ceapa Ishikura este un soi originar din Japonia, folosit încă din timpuri străvechi. Ceapa Ishikura este un sortiment de ceapă verde ce nu formează niciodată bulb. Este ceapa verde cu cea mai înaltă tijă albă, ajungând la dimensiuni enorme. Ceapa Ishikura poate ajunge la o înălțime totală de 80 cm și o înălțime a tijei albe de 50 – 60 cm, cu o grosime de 3 cm diametru. Ceapa Ishikura este o ceapă singlestem, sau monogermă, adică formează o singură tijă din fiecare sămânță. Este o plantă rezistentă la frigul iernii putând fi lăsată pe câmp peste iarnă. Poate fi consumată în stare proaspătă sau conservată. Ceapa Ishikura are o aromă blândă de ceapă, dulce la gust ce amintește de eșalotă. Își păstrează calitățile gustative chiar și peste iarnă, adică nu îmbătrânește, chiar devine mai dulce datorită gerurilor.

Mai multe poți vedea în video .

Usturoiul de tuns sau usturoiul chinezesc

     Este o planta verde cu frunze cu gust de usturoi. Se consuma și florile care au de asemenea gust de usturoi. O poți crește ușor din semințe, este perena și o ai pentru mulți ani. 

Sfeclă Mangold de frunze

Este o planta anuala foarte ușor de crescut din seminte. Dacă o lași sa infloreasca o sa ai și semințe proprii dar se și autoinsamanteaza. Nu uita ca sunt comestibile și frunzele de la sfecla obișnuită. Poți sa o folosești în smoothie sau sa o gasesti asemanator spanacului.

Salata minerului

  Nu este o planta cunoscută la noi, dar poți sa o cultivi ușor din seminte. Este foarte ușor de cultivat pornind de la semințe, se poate insamanta la venirea frigului și o ai în lunile reci. Și ea se autoinsamanteaza dacă îi place locul. Este foarte gustoasa in salata si in smouthie.

Salata verde

Salata verde toata lumea o cunoaște. Oferă o satisfacție imensă la recoltare. Nimic nu se compară cu recoltarea frunzelor de salată proaspete din grădina ta sau din jardiniera, în lunile de vară. Salata verde crește cu ușurință din semințe, însă preferă un sol plin de nutrienți, așa că adaugă compost în sol înainte să începi să plantezi. 

Sfat important: Plantarea de ceapă verde (chives) între salate va contribui la controlul afidelor, acesta acționând ca plantă barieră.

Spanacul

Spanacul este o altă legumă ușor de cultivat din semințe și, de asemenea, foarte versatilă. Spanacul de casă are un gust mai intens decât soiurile produse în masă. Plantează semințele de spanac într-un loc însorit din grădina ta începând cu luna martie.

Sfat important: Dacă ești fan al spanacului, poți cultiva și copacul de spanac. Acesta își împrăștie semințele regulat și va produce foarte mult spanac în fiecare an fără ca tu să trebuiască să ridici vreun deget. Cu toate acestea, va avea tendința de a apărea peste tot prin grădină, așa că fii pregătit.

Spanac de Malabar

În zonele de origine este folosită ca leguma pentru frunze, atat în salate, cat si la prepararea supelor sau în combinatie cu legume, usturoi si chilli. In Filipine, frunzele de spanac reprezinta ingredientul principal al preparatului culinar tradițional numit utan, care se prepara cu sardine, ceapă, usturoi si patrunjel, și servit pe pat de orez. Atat frunzele, cat si tulpinile se folosesc la supe sau în combinatie cu peste și alte legume, sau creveti. În alte parti ale continentului Asiatic, spanacul se folosește și la prepararea unui tip special de curry numit Basella curry. Frunzele mari și lastarii pot fi spalati, scufundați într-un sos special, și apoi prajiti pentru a le face crocante. În Vietnam se folosesc pentru supe alături de crabi și luffa. Frunzele nu se gătesc foarte mult, deoarece devin foarte moi și se dezintegrează, pastrandu-si textura. Se mai pot folosi și la prepararea ceaiurilor prin infuzie.

Semințe am găsit pe site-ul acesta.

Praz

Semințele pot fi însămânțate în intervale din martie până în iulie, iar apoi recoltarea se poate face din octombrie până în februarie. Preferă solul bine drenat, într-o zonă adăpostită și va rămâne în sol fără probleme o perioadă îndelungată. Este rezistent la ger.

Sfat important: Nu arunca frunzele prazului. Acestea sunt foarte gustoase și pot fi utilizate trase la tigaie sau în tarte de praz.

Plante aromatice ușor de cultivat

Plantele aromatice sunt ușor de crescut și adaugă incredibil de mult gust mâncării. Avantajul unora dintre plantele aromatice este că pot fi crescute la interior, pe un pervaz, precum și în exterior, pe o parcelă de pământ.

  • mentă
  • salvie
  • rozmarin
  • rucola
  • busuioc
  • oregano
  • ceapă verde
  • pătrunjel
  • mărar
  • coriandru

Mentă

Semințele de mentă sunt plantate cel mai bine separat în ghivece, pentru a ține astfel sub control rădăcinile mentei, care se răspândesc ușor și pot împiedica dezvoltarea altor plante. Așază ghivecele cu mentă în lumina soarelui și ciupește mugurii pe măsură ce se dezvoltă pentru a încuraja creșterea mai multor frunze. Menta poate crește cu prea mult avânt dacă este plantată alături de alte plante aromatice. Asigură-te că o plantezi în propria sa secțiune, într-o bordură sau în propriul său vas, pentru a nu deranja alte plante.

Se poate cumpara și la ghiveci și este foarte ușor de întreținut. Exista o varietate de soiuri, peppermint, spearmint, orange, chocolate etc.

Sfat important: Infuzează în apă fierbinte pentru un ceai reconfortant de mentă dar poți sa o folosești la smoothie, salate, limonada și gătit.

Salvie

Poți sa o cresti din semințele care se vor dezvolta frumos într-un zonă însorită, în ghiveci sau în sol dar poți sa cumperi rasadul în ghiveci sau sa o inmultesti din butasi. Planteaz-o într-un loc însorit începând din iunie sau începe procesul în interior, primăvara.

sfat important: Prăjește frunze mari de salvie –sunt delicioase cu brânzeturi si carne. Ceaiul de salvie are numeroase beneficii.

Rozmarin

Este greu de crescut din semințe dar poți sa o cumperi la ghiveci sau sa o inmultesti din butasi. Tunde plantele în iunie sau iulie pentru a le păstra în formă și a nu deveni prea lemnoase.

Sfaturi importante: Una dintre plantele aromatice cu cel mai puternic gust, rozmarinul adăugat la fripturi cu usturoi este un deliciu.

Rucola

Una dintre cele mai ușor de cultivat plante aromatice, se înmulțește din plin singură. Dă o aromă iute delicioasă oricărei salate și conține numeroase vitamine, antioxidanti și fier. O poți crește cu succes și pe balcon într-o jardiniera.

Busuioc

Este una dintre cele mai populare plante aromatice, datorită gustului și versatilității. Însămânțează semințele de busuioc în compost pentru plantare în ghivece pe un pervaz însorit începând din aprilie. Ai răbdare sa fie cald fiind ca busuiocul este o planta iubitoare de căldură. Sunt diferite soiuri pe care poți sa le incerci pe langa cel obișnuit, cel cu aromă de lamaie sau cel grecesc cu frunze mărunte.

Sfat important: Busuiocul este fantastic în smoothie, poți sa faci pesto sau să-l pui in salate. Din florile uscate iese un ceai absolut delicios.

Oregano

Oregano merită să-l cumperi la ghiveci. Este o planta rezistenta și se va înmulți frumos în gradina. Are flori roz minunate și acoperă foarte frumos solul în partea din față a bordurilor, adăugând, de asemenea, un miros încântător grădinii tale.

Sfat important: Este excelent presărat în sosuri de roșii sau într-o salată de roșii și mozzarella. Poți să-l usuci și îl ai tot anul.

Pătrunjel

Sfat important: Încearcă un sos pesto cu pătrunjel în loc de busuioc. Este delicios servit cu spaghete cu parmezan.

Mărar

Semințele de mărar vor crește cel mai bine într-un sol bine drenat, având nevoie de un strat foarte subțire de sol care să le acopere. Dacă cultivi mărar în ghivece, nu uita să pui întâi o mână de pietriș.

Sfat important: Mărarul este delicios cu cartofi noi și smântână.

Coriandru

Seamănă semințele de coriandru în loturi, la două săptămâni –plantele nu trăiesc prea mult, astfel că îți poți extinde recolta plantând eșalonat. Este o cultura rezistentă la ger. Se cultiva usor din semințe, se poate crește și în jardiniere.

Sfat important: Poți folosi în multe moduri coriandrul la gătit: este foarte bun adăugat la tocănițele de legume, tocat fin și presărat deasupra mâncărurilor cu curry. Este dintre puținele plante care ne ajuta sa scapam de metale grele. Pune-l în smoothie în combinatie cu afine și banane și vei obține un smoothie delicios. Semintele le poți folosi la gătit, ceai și la salată de morcovi marinati.

Leurda

Una dintre cele mai bune plante pentru detoxul de primavara. Dacă ai umbra deasă în grădina poți sa o cultivi. Dacă nu, foloseste-o pe cea culeasă din pădure.

Sfat important: Poți sa o folosești în salate, supe dar iese și un pesto minunat care rezista mai mult timp in frigider.

Panselutele

   Poți sa le cumperi la ghiveci și să te bucuri de frumusețea lor și în salate și alte mancaruri. Aduc veselie și culoare la orice masa.

Gălbenele

Gălbenele sunt cele mai bune flori pe care să le ai în grădină dar și în jardiniere pe balcon. Ușor de crescut și anul următor se autoinsamanteaza.

Gălbenelele au capacitatea de a atrage în mod irezistibil stiristele ale căror larve se hrănesc cu afide. Aceste flori anuale, care sunt ușor de cultivat într-o grădină mică de legume, pot respinge și muștele albe care atacă plantațiile de tomate, fluturele de varză sau gândacul de Colorado. Plantati cu prioritate aceasta floare langa plantațiile de roșii, salată verde, dovlecei, vinete, varză sau morcovi. Petalele le poți folosi în salate și din florile uscate poți face ceai.

Crăițele

Crăițele, florile care alungă afidele din grădina de legume.

Crăițele sunt foarte populare în grădinărit pentru puterea lor de respingere asupra afidelor. De asemenea, resping și gândacii de purici care pândesc în jurul verzei și nematozii și muștele albe care atacă rădăcinile roșiilor. Această floare va secreta substanțe nocive pentru insectele de pe pământ. Musca morcovului și furnicile se tem de ea. Crăițele vor aduce vigoare legumelor și fructelor mici ale grădinii de legume, în special în ceea ce privește roșiile, castraveții sau alte plante cu dezvoltare puternică.  Petalele le poți folosi la salate.

Lavanda

lavandă

Lavanda este o plantă care înflorește în grădina ta pentru a speria furnicile și afidele. Pe lângă protejarea grădinii de legume, aceste flori pot fi strecurate și în jardiniere pentru a speria țânțarii.

Nasturtium

Nasturtium nu strălucește cu puterile sale repelente. Este chiar invers! În realitate, va atrage afidele din grădină, care se vor îndepărta de plantațiile tale. În plus, nasturtium atrage gărgărițele care ajută la polenizarea grădinii și se hrănesc cu afide. 

În plus, florile lor sunt comestibile (și bogate și în vitamina C)  și au un gust iute, ușor de hrean.

Limba mielului (borago)

Limba mielului (borago), una dintre cele mai bune flori melifere de plantat în grădina de legume.

Este foarte util să ai flori „limba mielului” în grădina de legume. Numita și borago, ea oferă o înflorire generoasă și prelungită care atrage albinele care ajută la creșterea roșiilor, dovleceilor și a altor plante. Albinele sunt foarte pasionate de această plantă rezistentă! Este mai puțin cunoscută, dar ține și melcii si limacsii departe, precum și viermele de roșii. 

Are un gust ușor de castravete , poți să o folosești la salate si smoothie. Se crește foarte ușor din seminte.

Bellis perennis (părăluțe, bănuței)

BĂNUȚEII – flori comestibile, cu beneficii nebănuite asupra sănătății 2 MINUTE DE CITIT FĂRĂ COMENTARII Bănuțeii (Bellis perennis) conțin niște medicamente foarte puternice, fiind deopotrivă plante comestibile și medicinale. Bănuțeii îmbracă toate pajiștile de la câmpie și până în zona montană, fiind un detoxifiant important în cură de primăvară. Florile de bănuței se folosesc în alimentație Florile de bănuței sunt mici și albe, tivite cu purpură pe petale. Mod de preparare În alimentație, se culeg doar florile (fără tulpini și frunze), care se folosesc de regulă în stare proaspătă. Florile proaspăt culese se spală cu apă rece și apoi se toacă puțin cu cuțitul, pe o planșetă de lemn. Culesul lor este migălos și se pot obține cu greu cantități mari. De aceea, din rațiuni în primul rând cantitative,  bănuțeii se combină cu alte salate, în special cea verde, cu spanac proaspăt sau leurdă. Florile proaspete se mai folosesc în salată (cu ulei și ceapă verde), ca ingredient în supele de primăvară alături de urzică și spanac, ca adaos în salatele de fructe. Mod de administrare Bănuțeii pot fi consumați  la orice oră din zi, inclusiv la toate cele trei mese ale zilei. Doza zilnică minimă pentru a-și face efectul este de 30 de grame. 

Poți sa le cumperi primavara la ghiveci și sa le plantezi în iarba din grădină.

Efecte terapeutice :

— bănuțeii sunt cunoscuți în medicina populară românească mai ales ca leac pentru bolile de plămâni și ale arborelui bronșic;

 — sunt un excelent detoxifiant și antioxidant, ajutând la reglarea nivelului de uree și creatinină din sânge, dar și la reglarea reacțiilor sistemului imunitar.