PLANTELE DE CASĂ SUNT PURIFICATOARE DE AER: Plantele absorb formaldehida, benzenul și alte substanțe chimice toxice
Dacă suferi de sensibilitate multiplă la chimicale (MCS), sindromul clădirii bolnave, alergii, astm sau alte probleme respiratorii, s-ar putea să deții sau să te gândești să cumperi un purificator de aer pentru a curăța aerul din casa ta și a-ți ușura simptomele. Purificatoarele de aer moderne sunt cu siguranță extrem de eficiente în eliminarea substanțelor chimice problematice din aer cu ajutorul filtrelor lor HEPA, de carbon și zeolit. Cu toate acestea, au și dezavantaje. Pot fi scumpe la achiziție, filtrele trebuie înlocuite periodic, pot fi zgomotoase și adaugă la facturile de electricitate. Există o alternativă, totuși, pe care mulți dintre voi s-ar putea să nu o fi luat în considerare… plantele de casă! Corect, cercetările au demonstrat că anumite plante sunt purificatoare naturale de aer extrem de eficiente. Nu doar că sunt mai ieftine decât omologii lor fabricați de om, dar nu necesită schimbarea filtrelor, sunt silențioase, nu folosesc electricitate, sunt mult mai atrăgătoare și pot chiar contribui la fericirea noastră!
PLANTELE DE CASĂ – PURIFICATORUL NATURAL DE AER PLANTELE DE CASĂ
SUFERI DE PROBLEME RESPIRATORII? Un studiu major în acest domeniu a fost realizat de NASA (agenția spațială a SUA) și Associated Landscape Contractors of America (ALCA) și a purtat numele „Plante de interior pentru diminuarea poluării aerului din interior”. Ia în considerare plantele de casă – alternativa naturală la purificatoarele de aer! Poluarea aerului din interior este acum recunoscută ca o amenințare majoră la adresa sănătății și bunăstării umane, iar acest studiu s-a concentrat pe metode de reducere a acestei poluări în casă, axându-se pe formaldehidă, benzen și tricloroetilenă. Un avocat de vătămări personale din Tracy remarcă că „Deși Agenția Internațională pentru Cercetare asupra Cancerului (IARC) nu are putere de reglementare, datele sale au fost suficient de incriminatorii pentru a determina statul California să listeze oficial ingredientul activ din Roundup ca fiind cancerigen în 2017. Pentru o persoană care dorește să depună o plângere pentru cancer provocat de Roundup, statul California oferă, probabil, una dintre cele mai prietenoase locații.” Clar, aceasta este o problemă care nu va dispărea prea curând până când mai multe dintre aceste substanțe chimice periculoase sunt eliminate din obiectele comune.
FORMALDEHIDA
Un compus chimic omniprezent în casa modernă. Este utilizat în construcția clădirilor sub formă de spumă de izolație cu uree-formaldehidă (UFFI) și este prezent și în cantități considerabile în plăci de particule și lemn presat folosit atât de des în mobilierul la comandă (de exemplu, dulapuri de bucătărie și blaturi, dulapuri/cuiere de dormitor) precum și în mobilierul de tip flat pack atât de popular din magazinele moderne de mobilă. Alte surse de formaldehidă includ produsele de curățenie de casă, retardații de flacără în mobilierul moale, suporturile de covoare și multe produse de hârtie pentru consumatori tratate cu rășini de uree-formaldehidă, inclusiv sacoșe pentru cumpărături, hârtii cerate, șervețele faciale și prosoape de hârtie. Formaldehida irită membranele mucoase ale ochilor, nasului, gâtului și sistemului respirator și este cunoscută că exacerbează astmul și declanșează atacuri. Poate provoca, de asemenea, dureri de cap și declanșează simptome la cei cu MCS.
Cele mai bune plante pentru eliminarea formaldehidei: palmierul de bambus, dracaena ‘Janet Craig’, limba soacrei, dracaena marginata, crinul păcii, planta păianjen verde și pothosul auriu.
BENZENUL
Găsit în cantități considerabile în fumul de tutun, utilizat frecvent ca solvent și găsit în multe obiecte comune, cum ar fi vopselele, cerneala, uleiurile, plasticurile, cauciucul, produsele de curățenie de casă și benzina/petrolul. Expunerea cronică chiar și la niveluri relativ scăzute de benzen este asociată cu dureri de cap, pierderea apetitului, somnolență, nervozitate, tulburări psihologice și boli ale sistemului sanguin, inclusiv anemie și boli ale măduvei osoase.
Cele mai bune plante pentru eliminarea benzenului: margareta gerbera, crizantema de ghiveci, crinul păcii, palmierul de bambus, dracaena warneckei, iedera engleză și limba soacrei.
TRICLOROETILENA
Un solvent industrial larg utilizat, care se găsește adesea în cerneala de tipar, vopsele, lacuri, vernisuri și adezivi. Tricloroetilena este un depresant al sistemului nervos central și acționează ca alcoolul la expunerea acută, provocând dureri de cap, amețeli și confuzie și progresând cu expunerea crescândă la inconștiență. Este, de asemenea, cunoscut că provoacă probleme la ficat și rinichi cu expunere prelungită și este acum cunoscut că provoacă cancer. Cele mai bune plante pentru eliminarea tricloroetilenei: margareta gerbera, dracaena marginata, crinul păcii (spathiphyllum), dracaena ‘Janet Craig’ și palmierul de bambus.
MONOXIDUL DE CARBON
Produs în principal din surse de combustie, cum ar fi focurile deschise, aragazurile pe gaz, centralele termice etc. Toate aparatele pe gaz din casă ar trebui verificate în mod regulat pentru emisiile de monoxid de carbon. Monoxidul de carbon (CO) este, de asemenea, prezent în concentrații mari în fumul de țigară. Expunerea la nivel scăzut provoacă amețeli și dureri de cap, în timp ce expunerea mai acută poate duce la moarte, deoarece CO împiedică livrarea oxigenului către celulele corpului. O altă substanță chimică toxică găsită în aerul din interior și absorbită de anumite plante este: Cele mai bune plante pentru eliminarea monoxidului de carbon: palmierul de bambus, planta păianjen, pothosul auriu, dracaena ‘Janet Craig’, dracaena marginata, planta șarpe, crinul păcii, crizantema, iedera engleză și filodendronul cu inimă.
CÂTE PLANTE SUNT NECESARE?
NASA și ALCA au estimat că o plantă de 15 cm este necesară per 10 metrii pătrați de spațiu interior pentru a elimina eficient chimicalele menționate mai sus și potențial multe altele. Acest lucru echivalează cu doar 1 sau 2 plante pentru majoritatea camerelor dintr-o casă medie. De asemenea, s-a constatat, nu surprinzător, că plantele sunt cele mai eficiente în eliminarea substanțelor chimice din aer când se află în condiții optime pentru sănătatea și creșterea lor… așadar, mențineți-vă plantele sănătoase și ele vă vor ajuta să rămâneți sănătoși!
INVERZIȚI-VĂ AERUL!
O opțiune mai puțin industrială și mai decorativă include achiziționarea de plante de casă care acționează ca detoxifianți naturali ai aerului. Pothosul auriu, Dracaena fragrans și oricare dintre speciile genului Sansevieria au fost utilizate ca purificatoare și și-au câștigat reputația de a putea chiar atenua efectele sindromului clădirii bolnave. Recomand achiziționarea unui purificator de aer pentru casa dvs. (în special pentru dormitor) pentru a elimina toxinele din aer. Sansevieria absoarbe dioxidul de carbon și eliberează oxigen noaptea, fiind plante excelente pentru dormitor. Cu toate acestea, deoarece frunzele lor sunt toxice dacă sunt ingerate, ar trebui să fie ținute departe de copii și animale de companie. Iubitorii de animale, fiți conștienți că toate aceste plante pot fi toxice pentru pisici și câini dacă sunt ingerate de aceste creaturi, așa că amintiți-vă să le țineți departe de bebelușii blănoși. (Wentz) De asemenea, udarea plantelor de casă cu apă de la robinet le poate face să se ofilească. Da, filtrarea apei municipale elimină majoritatea contaminanților, dar clorul (sau, mai recent, cloramina, care este mai persistentă și rezistă la fierbere) și fluorul sunt adăugate după filtrare. Având în vedere că clorul și fluorul sunt antibacteriene, reducând sau alterând astfel compoziția microbiotei intestinale, precum și distrugând flora solului când sunt utilizate pentru udarea plantelor, apa de la robinet nu este prima alegere.
Daca nu cunoști aceste plante iți ofer și o mica prezentare a lor.
CRINUL PĂCII – SPATHIPHYLLUM
Crinii păcii absorb și elimină:
- benzenul
- formaldehida
- tricloroetilenul
- xilenul
- amoniacul
- acetona
- acetatul de etil
- alcoolul metilic
- toluenul
- sporii de mucegai și multe alte substanțe nocive.
Pentru a maximiza potențialul ei de curățare a aerului, e bine ca frunzele să fie menținute fără praf. Este otrăvitoare pentru animalele de casă.
Îngrijire:
Preferă și lumina puternică, dar crește și în lumina mai scăzută. Aceasta din urmă însă inhibă înflorirea. Solul trebuie menținut relativ umed, preferă să fie udată rar, cam o dată pe săptămână, dar cu multă apă. Are flori foarte frumoase și parfumate care durează destul de mult.
Unde se potrivește cel mai bine? În băi, bucătării și alte camere predispuse la mucegai. Dar benzenul și formaldehida sunt prezente și în fumul de țigară, xilenul și toluenul sunt prezente în camerele cu aparate electronice, așa că puteți lua în considerare o mulțime de încăperi.
MAI MULTE PLANTE DIN SPECIA DRACAENA
Acest grup mare de plante de apartament oferă o selecție variată de aspect, pentru toate preferințele.
Absorb și elimină:
- benzenul
- formaldehida
- tricloroetilenul
- xilenul
- toluenul
- și multe alte substanțe nocive.
Îngrijire:
Au nevoie de atenție puțină. Solul trebuie să fie uscat-umed dar nu mustind de apă. Se udă rar. O farfurie plină cu apă mereu, sub ghiveci, o va ucide.
Unde se potrivește cel mai bine? Datorită dimensiunilor mari, probabil într-un colț gol din living sau din sufragerie.
Dracaena fragrans ‘Massangeana’
Dracaena deremensis ‘Lemon Lime’
Dracaena deremensis ‘Limelight’
Dracaena marginata
Dracaena reflexa ‘Song of India’
Dracanea deremensis warneckei
CRIZANTEMA – CHRYSANTHEMUM MORIFOLIUM
Chiar dacă tehnic vorbind, crizantema nu e o plantă de apartament, este una din cele mai bune plante pentru purificarea aerului. Este o plantă sezonieră, înflorește timp de 6 săptămâni și va mai înflori peste un an.
Absoarbe și elimină:
- formaldehida
- xilenul
- benzenul
- amoniacul
- tricloroetilenul.
Îngrijire:
Îi place lumina puternică, dar indirectă. Solul trebuie să fie umed, trebuie verificat o dată la două zile .
GHERBERA – GERBERA JAMESONII
Este una dintre plantele alese de NASA ca fiind printre cele mai benefice pentru purificarea aerului.
Absoarbe și elimină:
- benzenul
- tricloroetilenul.
Bonus: are flori frumoase.
Unde se potrivește cel mai bine? Absoarbe dioxid de carbon și ne dă oxigen noaptea, ceea ce o face o bună plantă buna și pentru dormitor.
Îngrijire:
Ii place lumina puternică.
PALMIERUL BAMBUS – CHAMAEDOREA SEIFRIZII
Elegant și ușor de întreținut, este foarte apreciat în timpul lunilor de iarnă din cauză că umidifică aerul din camere, care iarna devine prea uscat din cauza încălzirii centrale.
Absoarbe și elimină:
- formaldehida
- xilenul
- benzenul
- tricloroetilenul
- cloroformul
- monoxidul de carbon
- și altele.
Îngrijire:
Deși are nevoie de lumină ca să crească, nu trebuie pusă în soare direct. Solul trebuie menținut umed.
Unde se potrivește cel mai bine? Dacă aveți probleme cu respirația iarna din cauza aerului prea uscat, vă umidifică aerul din dormitor și veți dormi mai bine.
SCINDAPSUS, POTOS SAU IEDERA DIAVOLULUI – EPIPREMNUM AUREUM (SAU SCINDAPSUS AURES)
În engleză i se spune Golden Pothos sau The Money Plant. Este aproape indestructibil, crește foarte repede și este considerată una din plantele cele mai eficiente în purificarea aerului. NASA a plasat potosul în top 3 al plantelor care elimină formaldehida. Din cauza eliminării eficiente a formaldehidei și a monoxidului de carbon, și din cauză că trăiește și în locuri mai întunecate, se pare că e foarte folosită pentru purificarea aerului din garaje.
Absoarbe și elimină:
- benzenul
- formaldehida
- xilenul
- toluenul
- monoxidul de carbon.
Îngrijire:
Crește în orice tip de lumină cu excepția soarelui direct. Trebuie udată atunci când solul e uscat la atingere. Când devine prea mare, se pot tăia ramurile prea lungi. Se poate pune undeva unde să ”curgă” sau lângă altă plantă sau suport pe care să se cațere.
IEDERA – HEDERA HELIX
Iedera este o plantă cățărătoare mereu verde, care e adaptată și condițiilor de interior. Se cresc ușor în ghivece suspendate și sunt o alegere excelentă pentru locuri slab luminate.Conform celor de la NASA, iedera este planta numărul 1 de crescut în casă pentru a filtra aerul! E cea mai bună la eliminarea formaldehidei, care e prezentă peste tot în casele și birourile noastre, de la parchet la mobilă, la vopsea.
Absoarbe și elimină:
- benzenul – în 24 de ore elimină 90% din benzenul prezent într-o cameră!
- formaldehida
- xilenul
- monoxidul de carbon
- tricloroetilenul
- mucegaiul. După ce a fost plasată într-o cameră timp de 6 ore, a redus cu 60% mucegaiul din aer.
- fecalele de animale, vorbim de moleculele din fecale care sunt transportate pe calea aerului și pe care le inspirăm. În același experiment amintit mai sus a redus cu 58% fecalele din aer după doar 6 ore!
- alți alergeni.
Bonus:
Este o plantă fantastică pentru cei care suferă de astm și de alergii.
Îngrijire:
Crește și în lumină puternică indirectă, dar și în locuri mai întunecate. Variantele mai deschise la culoare, mai ”vărgate” au nevoie de lumină mai multă. În timpul creșterii trebuie udată mult. În timpul iernii trebuie doar menținut pământul umed, dar nu cu apă băltită.
Unde se potrivește cel mai bine? Ideea cu mucegaiul o face interesanta pentru multe încăperi. Iar astmul și alergiile îmi amintesc că nouă ni se usucă și ni se înfundă nasul în dormitor, deci poate e ceva acolo la care facem alergie.
STROMANTHE – AGLAONEMA SPP.
Aglaonema este o plantă perenă mereu verde din pădurile tropicale asiatice.
Absoarbe și elimină:
- formaldehida
- benzenul
- tricloroetilenul
- monoxidul de carbon
- și altele.
Îngrijire:
în lumină indirectă. Varietățile ”vărgate” au nevoie de mai multă lumină. Are nevoie de umiditate mare, deci ori trebuie să le stropim cu apă, ori să punem plantele deasupra unor tăvi cu apă. Solul trebuie să fie drenat bine. Se udă moderat și se așteaptă ca pământul să se usuce aproape complet înainte de a fi udat iar. Emite o cantitate foarte mare de oxigen.
Atenție: seva e considerată otrăvitoare și e iritantă. Deci nu în casele cu copii sau animale de casă.
FICUSUL, PLANTA CAUCIUC – FICUS ELASTICA
Ficușii sunt plante mereu verzi din India. Sunt eficiente mai ales la eliminarea formaldehidei din aer.
Absoarbe și elimină:
- formaldehida
- benzenul
- tricloroetilenul
- monoxidul de carbon
- și altele.
Ficus elastica
Îngrijire: Crește în lumină multă sau în soare indirect. Când e în creștere se udă moderat. Iarna trebuie menținut pământul umed. Uneori e nevoie ca tulpinile mai lungi să fie tăiate. Frunzele trebuie șterse de praf periodic.
Atenție: frunzele pot fi toxice, deci nu e chiar indicată pentru animale de casă și pentru copii mici.
Putem să menționăm și că Ficus Robusta e cunoscut și el ca fiind un bun purificator al aerului, chiar dacă e un hibrid al lui Ficus Elastica. Mai este cunoscut și sub numele Peperomia obtusifolia sau Baby Rubber Plant. E posibil ca acesta să fie de fapt în casele noastre, din moment ce e cel cu frunzele mai mari, mai rezistente și care sunt îndreptate în sus. Ficus Robusta e foarte cunoscut ca mare producător de oxigen.
Îngrijire: lumină filtrată, udare rară. Nu se știe clar dacă și această plantă are frunze toxice.
FICUSUL PLÂNGĂTOR – FICUS BENJAMINA
Purifică aerul la modul general și crește nivelul de oxigen.
Absoarbe și elimină:
- formaldehida
- benzenul
- tricloroetilenul
Ficus benjamina
Îngrijire: Preferă soarele și lumina puternică, dar crește și la umbră. Se udă moderat.
LIMBA SOACREI – PLANTA ȘARPE – SANSEVIERIA TRIFASCIATA
Sansevieria este faimoasă pentru că transformă CO2 în O2 noaptea alături de Aloe Vera, spre deosebire de marea majoritate a plantelor. Într-un mediu în care nu ai deloc aer curat, dacă ai 6-8 plante Sansevieria per persoană, acestea vor produce suficient oxigen pentru a trăi. Normal că noi mai avem șansa și să aerisim, așa că vor fi bune și mai puține.
NASA a plasat-o în topul plantelor care absorb toxine, mai ales oxizi de azot și formaldehidă. Și este în topul plantelor mele preferate. 🙂
Absoarbe și elimină:
- formaldehida
- benzenul
- oxizii de azot.
Îngrijire:
– tolerează și lumina scăzută, și udările neregulate. Are nevoie doar de câteva udări pe timpul iernii. E o plantă foarte potrivită pentru cei nepricepuți, se pare că probabilitatea să moară e foarte mică dacă nu o uzi, dar poate putrezi de prea multă atentie.
Unde se potrivește cel mai bine? Internetul spune că și în baie, din cauză că acolo se emană multă formaldehidă de la produsele de curățare, de la produsele de igienă personală și de la hârtia igienică( dar sper ca ai eliminat majoritatea acestor produse și la cele necesare ai ales deja variantele ecologice). Plus că supraviețuiește cu lumină puțină și în condiții de umezeală. Însă eu votez pentru dormitor din cauză că atât de puține plante ne produc oxigen noaptea, încât ar fi păcat să nu profităm.
ORHIDEEA – PHALAENOPSIS
Deși orhideele au o reputație că ar fi pretențioase, dar nu e așa. Ele adoră să fie ignorate, dar oamenii și le ”ucid” cu prea multă atenție :)).
Absoarbe și elimină:
- formaldehida
- benzenul
- oxizii de azot.
Bonus: e frumoasă tare.
Unde se potrivește cel mai bine? Se pare că și orhideea produce oxigen noaptea, așa că a doua plantă pe care mi-am pus-o în dormitor a fost o orhidee.
Îngrijire: îi place umiditatea crescută și lumina puternică, dar nu să stea în soarele puternic de la amiază ( geamurile cu filtru UV o ajuta sa supravietuiasca chiar și în bataia soarelui). Trebuie să se aștepte să se usuce pământul aproape total înainte de o nouă udare.
FERIGILE
Ferigile sunt unele din cele mai vechi plante, au trăit și în preistorie! Denumirea științifică a celei mai întâlnite ferigi pentru purificarea aerului este Nephrolepis exaltata. O variantă a acesteia despre care am citit că ar fi bună e Nephrolepis exaltata Bostoniensis, feriga de Boston.
Nephrolepis exaltata Bostoniensis
O altă ferigă bună pentru purificarea aerului este Nephrolepis obliterata, feriga Kimberly Queen.
Absorb și elimină:
- formaldehida
- xilenul
- toluenul
- metalele toxice, cum ar fi mercurul și arsenicul, din sol.
Nephrolepis obliterata
Îngrijire: se consideră a fi mai complicat de întreținut deoarece are nevoie în mod constant de umiditate. Preferă lumina puternică dar poate trăi și în lumină parțială.
FILODENDRONUL – PHILODENDRON
În variantele Philodendron oxycardium (Philodendron scandens), Philodendron cordatum sau Philodendron selloum, și filodendronul este considerat de NASA printre cele mai bune plante pentru eliminarea formaldehidei, mai ales când aceasta e în concentrație mărită.Philodendron oxycardium (filodendronul în formă de inimă) este cel mai renumit dintre varietăți.
Philodendron oxycardium
Philodendron cordatum
Philodendron selloum
Absoarbe și elimină :
- formaldehida
- xilenul
Îngrijire: sunt ușor de îngrijit și au nevoie de atenție minimă. Au nevoie de apă moderată și puțin soare.
Atenție: sunt considerate plante otrăvitoare, așa că nu sunt indicate dacă aveți copii sau animale de casă.
ALOE VERA – ALOE BARBADENSIS
Crește nivelul de oxigen și am găsit surse care afirmă că un ghiveci de aloe este echivalent cu 9 filtre biologice de aer.
Absoarbe și elimină:
- formaldehida
- benzenul
- monoxidul de carbon.
Îngrijire: are nevoie de un sol cu drenaj bun. Trebuie să se usuce puțin pământul între udări. Soarele direct e cel mai bun, dar nu în căldură prea mare.
Bonus este și un „aparat” de măsurare a poluării din aer. Când toxinele ajung în exces, începe să aibă pete maro.
Este plata “de prim ajutor”, vă ajută la vindecarea arsurilor și a tăieturilor și este cel mai bun hidratant pentru piele. Gelul din frunza de Aloe este un ingredient excelent pentru smoothieuri.
Unde se potrivește cel mai bine? Internetul propune un geam însorit de bucătărie, pentru a fi aproape la nevoie, dacă vă tăiați, vă înțepați sau vă ardeți.
PLANTA PĂIANJEN – CHLOROPHYTUM COMOSUM
NASA plasează această plantă în top 3 al celor mai eficiente plante pentru înlăturarea formaldehidei. O singură plantă se descurcă cu filtrarea unei încăperi de 200 de metri pătrați. Este o plantă sigură și pentru animalele de casă.
Absoarbe și elimină:
- formaldehida – elimină formaldehida în proporție de 85%!
- benzenul
- xilenul
- stirenii
- monoxidul de carbon – Elimină monoxidul de carbon în proporție de 95%. Sunt numite filtre verzi pentru casele cu fumători pentru că elimină benzenul, monoxidul de carbon și nicotina.
Îngrijire: îi place lumina puternică indirectă și multă apă în perioadele de creștere. E rezistentă și cu cei nepricepuți la flori .
ARBORELE UMBRELĂ – SCHEFFLERA ACTINOPHYLLA SAU BRASSAIA ACTINOPHYLLA
Absoarbe și elimină:
- benzenul
- formaldehida
- toluenul.
Schefflera actinophylla sau Brassaia actinophylla
Atenție: poate fi toxic pentru animalele de casă și pentru copii.
Îngrijire: preferă soarele puternic dar indirect. Are nevoie de multă apă și umiditate.
FLOAREA FLAMINGO – ANTHURIUM
Absoarbe și elimină:
- formaldehida
- xilenul
- toluenul
- amoniacul
MONSTERA – MONSTERA DELICIOSA
(La noi e denumită filodendron, deși nu e din familia Philodendron)
Absoarbe dioxidul de carbon noaptea și produce oxigen, deci e foarte bună în dormitor. Rolul purificator nu e ridicat, chiar dacă ajută la eliminarea formaldehidei.
Am sperat că aceleași plante sunt bune și la alte ”purificări”, însă am găsit altele:
– pentru eliminarea radiațiilor de la computer și imprimantă sunt excelente ferigile din specia Adiantum, un exemplu fiind și aceasta:
Adiantum ‘Fritz Luthi’
– pentru eliminarea virusurilor și a bacteriilor, cel mai bun e Asparagusul:
Asparagus officinalis
– cactușii sunt buni la eliminarea bacteriilor, la reducerea radiațiilor și în plus absoarbe dioxid de carbon noaptea, producând oxigen. Așadar e o plantă excelentă pentru dormitor, dar am citit că mulți se înconjoară cu cactuși pe lângă calculatoare ca să nu fie afectați de radiațiile acestora.
Cactus
-busuiocul (Ocimum sanctum) purifică aerul de radiații
Ocimum sanctum
– Canepa absoarbe radiațiile.
Canepa
– planta de muștar (Brassica juncea) – protejează împotriva deteriorărilor genetice și stresului oxidativ produs de radiații
Brassica juncea
Concluzie,
– într-o casă în care se fumează, urmăriți plantele care elimină benzenul, monoxidul de carbon și formaldehida.
– dacă vă interesează să purificați aerul plin de toxine cauzate de aparatele electrice, de computer și imprimantă, urmăriți plantele care elimină xilenul, toluenul, acetona și radiațiile.
– pentru plantele de dormitor am amintit mereu care sunt cele care produc oxigen și noaptea.
– există plante ideale pentru eliminarea mucegaiului și a multor altor alergeni, excelente pentru astmatici și pentru persoanele alergice.
-Agenția pentru Protecția Mediului din Statele Unite (EPA), care indică faptul că aerul din interior poate fi de până la 2 până la 5 ori, și uneori chiar peste 100 de ori mai poluat decât aerul din exterior. Toxinele sunt efectiv în orice casă, deci oricare dintre plantele de mai sus vor fi o adiție benefică pe langa aspectul estetic. Cele mai bune plante detoxifiante sunt și din categoria plantelor cel mai usor de ingrijit.