Stevia, Rumex patientia

Ștevia (Rumex patientia), denumită popular dragomir, macriș de grădină, este o plantă din familia Poligonaceelor, o erbacee perenă foarte frecventă în flora spontană din România. Crește sălbatică și liberă pe marginea drumurilor în toată Europa. Este originară din Austria inferioară, unde este cultivată ca plantă culinară.

În pământ, ea are un rizom gros, cu multe capete. În partea superioară, tulpina de ștevie este ramificată, purtând pe ea frunze mari, cu pețiolul consistent. Florile sunt grupate, verzui, purtând pe ele un cerc roșu-palid sau roșu-vișiniu.

Substanțe active importante sunt: în cantitate semnificativă vitamina C, dar și A, E și K, acid tartric, acid oxalic (oxalați), săruri minerale — potasiu, fosfor, magneziu, calciu, fier, zinc—, proteine, fibre.

În general, se consideră că măcrișul englezesc are un conținut moderat de oxalați, mai scăzut decât măcrișul obișnuit (Rumex acetosa) sau spanacul (Spinacia oleracea), dar este totuși recomandat ca persoanele cu restricții stricte legate de oxalați (de exemplu, cei cu risc de formare a pietrelor la rinichi) să-l consume cu prudență si gatit traditional. Daca aruncam apa dupa ce l-am oparit putem reduce volumul de oxalati la jumate.

Din păcate, nu am informații exacte privind cantitatea specifică de oxalați din Rumex patientia. Valorile exacte pot varia și sunt mai greu de determinat fără analize specifice. În general, este recomandat ca orice consum de verdeață bogată în oxalați să fie echilibrat cu o dietă variată și sănătoasă, și, în caz de îngrijorări legate de sănătate, să se consulte un medic sau un nutriționist.

3 Rețete inedite cu ștevie. Ce nu știai despre această plantă binefăcătoare

Ștevia, binecunoscuta plante de primavara cu frunze late de un verde proaspăt și gust dulce-acrișor, a fost întrebuințată prima data in medicina tradițională, pentru calitățile sale antiinflamatorii, antiseptice și de întărire a organismului, iar mai apoi a fost folosită și in gastronomie, de unde o cunoaștem și noi, fiind prezentă și astăzi în mâncărurile tradiționale ale bunicilor și mamelor noastre.

Atunci cand o culegem, este recomandat să alegem frunzele mai mici (mai tinere), deci cât mai proaspete, din zone ferite de praf și poluare. Frunzele mai moi și fragede sunt mai puțin amare decât cele groase, care sunt mai dure. 

Ce nu știai despre această plantă binefăcătoare
 

Cu toții cunoaștem cât este de bogată în vitamine, minerale și fibre, ce gust deosebit are în salate sau mâncăruri, și că reprezintă un real sprijin în diete și curele de slăbire.

Însă puțini cunosc faptul că ștevia reduce riscul de cancer pancreatic, deoarece conţine steroli și particule antioxidante, inclusiv kampferol, quercetină, acid clorogenic și izosteviol, care sunt puternic anticancerigene.

Nu degeaba ne-o oferă natura primăvara, când organismul se dezmorțește după anotimpul rece și sărac în alimente nutritive. Pentru că ștevia ne ajută să combatem astenia de primăvară și să ne întărim sistemul imunitar, prin al său conținut bogat în potasiu, fosfor, magneziu, calciu, fier, zinc, și vitaminele A, C, K, ce remineralizează și întăresc organismul slăbit.

Acidul oxalic din compoziția șteviei este responsabil pentru gustul său acrișor, astfel că iubitorii acestor arome se pot bucura de o salată proaspătă de ștevie, în combinație cu măcriș. Acest acid din componența șteviei posedă calități bactericide și deține un rol vindecător pentru infecțiile intestinale, tuberculoză, sau chlamydia. De asemenea, ajută la migrene, rinită, sau sinuzită.

Pentru răni, aplicarea frunzelor proaspăt culese, direct pe zona afectată are un efect cicatrizant și antibacterian, iar infuzia de ștevie reprezintă soluția ideală pentru hemoroizi și fisuri anale.

În cazul diabeticilor, ștevia ajută la menținerea sub control a nivelului de zahăr din sânge. Un studiu pe 19 participanți sănătoși și 12 obezi a concluzionat că ștevia a scăzut semnificativ nivelurile de insulină și glucoză din sânge. De asemenea, a lăsat participanții la studiu mulțumiți și sătui după ce au consumat-o, în ciuda aportului caloric mai mic.

Totodată, s-a descoperit că anumite glicozide din compoziția șteviei dilată vasele de sânge, ajutând în același timp la scăderea tensiunii arteriale.

Ne putem bucura de beneficiile pe care le oferă sănătății folosind-o sub formă de ceai, tinctură, pudră, pastile, dar mai ales în forma sa naturală, în preparate culinare delicioase.

1.Mâncare de ștevie cu ciuperci, roșii cherry și semințe de schinduf
 

Ingrediente:

-4 legături de ștevie proaspătă

-500 gr de ciuperci champignion brune

-250 gr de roșii cherry

– o legatură de ceapă verde

– 4 căței de usturoi

– o legatură de mărar verde

– o linguriță semințe de schinduf măcinate

– 2 linguri ulei de măsline

– sare și piper, după gust

Mod de preparare:

Într-o tigaie adâncă se călesc ceapa verde, usturoiul și semințele de schinduf, peste care se adaugă ștevia bine spălată și tocată mărunt. Se presară sare și piper după gust, și

după ce se pătrund ingredientele, se scoate totul pe un platou. Ciupercile feliate se adaugă la călit în aceeași tigaie, se condimentează, apoi se adaugă și roșiile cherry. După ce s-au înmuiat puțin, se pune și amestecul preparat anterior și se mai lasă la foc mic până ce se întrepătrund complet toate aromele. Se presară deasupra mărarul tocat și se servește cu mămăliguță de mei.

2. Sos pesto de ștevie
 

Ingrediente:

– 3 legături de ștevie proaspătă, tocate

– 3-5 căței de usturoi

– 1/2 cană de nuci, prăjite ușor

– 2 lingurițe semințe de cânepă

– o ceașcă de muguri de pin (opțional)

– zeama de la o lămâie

– ulei de măsline (după preferință)

-sare și piper, după gust

Mod de preparare:

Toate ingredientele se pun într-un robot de bucătărie, și în timp ce se mixează, se adaugă treptat ulei de măsline, până se obține textura dorită. La final se adaugă sare și alte arome, după gust.

3. Smoothie detoxifiant cu ștevie, un laxativ natural
 

Ingrediente:

-o mână de frunze proaspete de ștevie

-o mână de urzici proaspete

-o banană (sau un avocado)

-o lingură de caju crud

-o linguriță de ghimbir proaspăt ras

– zeama de la o lămâie

– o portocala fara coaja si samburi

Se pun toate ingredientele în blender şi se mixează până se obţine o băutură fină și cremoasă.

Consumul de ștevie se face cu precautie în cazul gravidelor, persoanelor care au aciditate gastrică ridicată, celor care au gastrită și suferă de orice boală a rinichilor.


Citește si următoarele articole:


https://www.monicaantonneaga.ro/otrava-ascunsa-in-superalimente/

https://www.monicaantonneaga.ro/program

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *