Tradus din cartea albastra Gut and Physiology Syndrome de Dr. Natasha Chambel Mc-Bride
Natura nu face nimic fără un motiv întemeiat!
Virușii asociați cu răcelile comune au o misiune foarte importantă în natură: aceștia asigură o curățare regulată a corpului nostru. Nimeni nu „prinde” un virus din întâmplare! Când „prinzi un virus”, înseamnă că organismul tău are nevoie de acest virus pentru a elimina toxinele acumulate.
Dacă un grup de persoane este expus aceluiași virus în același timp, doar unele vor dezvolta răceala, în timp ce altele nu. De ce crezi că se întâmplă asta? Persoanele care „au prins virusul” aveau nevoie de o curățare. Trăim într-o lume poluată: în fiecare zi inhalăm o mulțime de substanțe chimice provenite din gazele de eșapament ale mașinilor, poluarea din interiorul apartamentelor, călătoriile cu avionul, poluarea agricolă și industrială. Aceste substanțe chimice se acumulează în membranele mucoase ale nasului, sinusurilor și căilor respiratorii.
Când te îmbolnăvești de răceală, apar simptome precum nasul înfundat, strănutul, tusea – funcții concepute pentru a curăța membranele mucoase ale nasului, sinusurilor și căilor respiratorii. Dacă aceste zone ale corpului tău sunt curate, organismul tău nu va folosi virusul, și vei fi unul dintre „norocoșii” care nu au făcut răceala.
Răceala adesea crește temperatura corpului, ceea ce înseamnă că organismul tău face o curățare mai profundă în alte organe și sisteme, nu doar în căile respiratorii. Corpul va folosi febra pentru a elimina celulele canceroase și toxinele și substanțele chimice stocate. Așadar, până când te-ai recuperat de la o răceală obișnuită, ai un corp care este în general mai curat și mai sănătos.
Răceala comună nu este o situație întâmplătoare care se dezvoltă în corpul tău accidental. Este un eveniment bine orchestrat, în care virusul și corpul tău colaborează ca parteneri, în beneficiul tău.
Așadar, când te molipsești de un virus comun, nu este momentul să începi să iei medicamente antiinflamatoare, antibiotice și medicamente antifebrile. Este momentul să te simți binecuvântat: corpul tău îți oferă o șansă să te cureți și să previi o întreagă serie de boli cronice teribile care ar putea să se dezvolte, cum ar fi cancerul și bolile autoimune. Știința continuă să confirme acest fapt.
Norovirusul – un virus ‘gastric’ comun la oameni
Un bun exemplu este norovirusul – un virus ‘gastric’ comun la oameni. În fiecare iarnă, multe persoane din emisfera nordică se îmbolnăvesc de acest virus, ceea ce duce la o zi sau două de vărsături și diaree. Experimentele pe animale au arătat că norovirusul poate restaura și normaliza flora intestinală care a fost deteriorată de antibiotice. Nu doar că flora intestinală este restaurată, dar și funcția imunitară și starea fizică normală a peretelui intestinal. Vărsăturile și diareea sunt funcții majore de curățare ale sistemului digestiv. Sunt inconfortabile, dar ele elimină toxinele și paraziții din intestinul tău, lăsându-l mai curat și mai sănătos ca rezultat. Unele persoane dezvoltă de asemenea o temperatură ridicată când se îmbolnăvesc de norovirus, ceea ce înseamnă că corpurile lor necesită o curățare mai profundă.
Rujeola, oreionul, rubeola, varicela și scarlatina
Același lucru se aplică și infecțiilor comune din copilărie: rujeola, oreionul, rubeola, varicela și scarlatina. Aceste infecții sunt concepute de Mama Natură pentru a „educa” sistemul imunitar al copilului și pentru a-l instrui să se descurce corespunzător cu mediul înconjurător. Aceste infecții vin cu febră, ceea ce le face puternici agenți de curățare. Persoanele care au aceste infecții în copilăria timpurie, de obicei, nu dezvoltă alergii, autoimunitate sau alte probleme imune, deoarece sistemul lor imunitar a avut șansa să se maturizeze corespunzător.
În lumea noastră modernă există o teamă de infecțiile copilăriei pentru că acestea pot cauza complicații. Factorul decisiv dacă un copil va trece ușor peste infecție sau va avea complicații din cauza acesteia, este starea nutrițională a copilului. Copiii care au deficiențe nutriționale în proteine animale, grăsimi animale și vitamine solubile în grăsimi (A, D, K și E) sunt predispuși la dezvoltarea de complicații din infecții. Toți acești nutrienți provin din alimente de origine animală pregătite acasă: carne și organe, supa de carne, grăsimi animale, pește, ouă și lactate cu conținut ridicat de grăsime.
Copiii care cresc consumând în mare parte cereale pentru micul dejun, lapte degresat, pâine, paste și zahăr vor avea deficiențe în toți acești nutrienți vitali necesari pentru funcționarea corectă a sistemului imunitar. Dieta acestor copii îi face predispuși la dezvoltarea de complicații din orice infecție, nu doar din cele menționate.
Conform cercetărilor recente, prezența infecțiilor virale netratate în corp este o cauză importantă a bolilor autoimune, cum ar fi boala inflamatorie intestinală, trombocitopenia autoimună, boala autoimună tiroidiană, diabetul de tip unu, bolile mintale și altele. Medicamentele pe care oamenii le iau când răcesc nu fac nimic virusului. Tot ce fac este să împiedice sistemul imunitar să se ocupe corespunzător de acest virus, permițând virusului să se instaleze în corpul tău ca o problemă cronică.
Deci, luarea de medicamente pentru răceli comune nu este o idee bună, dar, din păcate, majoritatea oamenilor fac exact asta. Fără îndoială, această practică este un factor major care contribuie la epidemia noastră de boli autoimune, alergii și alte probleme imunitare.
Deci, ce ar trebui să facem când avem o răceală comună?
Este important să ai încredere în corpul tău și să colaborezi cu el. Evită toate medicamentele și nu reduce febra sau orice alte simptome ale răcelii tale. Acestea sunt uneltele pe care le folosește sistemul tău imunitar! Permite corpului tău să facă treaba neîmpiedicat.
Cât timp ai febră, ar trebui să consumi doar apă caldă cu lămâie și un amestec de unt, miere și sare. Odată ce febra scade, trebuie să consumi alimente care hrănesc sistemul imunitar: zeamă de carne de casă, organe (în special ficat), carne grasă, supă de legume făcută cu zeama de carne de casă, pește gras cu legume bine gătite, ouă, unt, smântână, iaurt integral și chefir.
Evită orice este făcut din făină și zahăr, deoarece aceste alimente vor submina sistemul tău imunitar. Când ai răceală, este important să te menții cald și bine hidratat, să dormi cât mai mult posibil și să eviți orice stres sau efort.
Acest lucru înseamnă că nu ar trebui să muncești când ai o răceală! Nu este nimic eroic sau respectabil în a merge la muncă cu febră și răceală. Corpul tău este supus unei presiuni mari, face o muncă foarte importantă eliminând toxinele și bolile cronice viitoare din organele tale. Dacă îți organizezi timpul pentru a permite corpului tău să facă această muncă complet, acesta te va răsplăti cu o sănătate bună pentru mulți ani de acum înainte.
Același lucru este valabil și pentru copiii tăi. Nu trimite copilul la școală cu răceală și febră! Este important ca copilul tău să se odihnească și să doarmă cât mai mult posibil și să mănânce alimente hrănitoare făcute în casă. Răceala copilului tău poate fi o ocazie de a petrece împreună un timp de calitate: vorbind, jucându-vă și gătind mâncare bună.
Împărtășește experiența ta
Cum te descurci cu răceala si gripa? Ai încercat vreunul dintre aceste remedii? Împărtășește experiențele tale în comentarii sau trimite-mi un mesaj! Împreună putem învăța și crește prin experiențele noastre comune.
Citește si Remedii naturale pentru răceală și gripă: Ghid practic, articol tradus din cartea albastra Gut and Physiology Syndrome de Dr. Natasha Chambel Mc-Bride
Deși aceste perspective oferă o abordare naturală și benefică asupra răcelii comune, este important să reținem că fiecare organism este unic. Consultarea unui specialist în sănătate rămâne esențială pentru a asigura o soluție personalizată și adaptată nevoilor individuale, mai ales în cazul unor simptome persistente sau severe.
Pentru mai multe informații despre remedii naturale pentru susținerea corpului in vindecare iți recomand să citești și
Cărțile Dr. Natasha Campbell-McBride și site-urile oficiale GAPS:
- Dr. Natasha Campbell-McBride: „Gut and Psychology Syndrome” (GAPS) – Introduce conceptul și protocolul GAPS (disponibilă în limba română la Editura Zenyth).
- Dr. Natasha Campbell-McBride: „Put Your Heart in Your Mouth” – Despre sănătatea cardiovasculară și nutriție.
- Dr. Natasha Campbell-McBride: „Vegetarianism Explained” – Oferă o analiză critică a dietei vegetariene.
- Dr. Natasha Campbell-McBride: „Gut and Physiology Syndrome” – Extinde conceptul GAPS pentru boli fiziologice.
Site-uri oficiale: