File:Viola odorata fg01.JPG

Toporaşul-Viola odorata L.

Toporaşul

Viola odorata L.

Toporaşul este o planta care face parte din fam. Violaceae si mai este cunoscut in popor si sub urmatoarele denumiri: viorele, violete, călțunași, micșunele, nemțoaice, micsandre, cocoșei, cârligei, floare-domnească, tămâioară, zambilă-de-câmp.


Descriere si caractere de recunoastere

Toporaşul este o planta erbacee, perena, mica, inaltime de 10-15 cm, lipsita de tulpina aeriana, cu rizom gros in zol, stoloni lungi, si radacini adventive. Frunzele formeaza o rozeta bazala, ovale, aproape rotunde, cu margini dintate, lung-petiolate. Pedunculii florali cresc direct din coletul rizomului si poarta flori cu 5 petale albastre-violete, uneori albe sau roz, cu pinten drept sau indoit, cu parfum delicat. Fructele sunt capsule sferice, hexagonale sau tetraedrice, verzi sau purpurii, cu seminte mici, ovale, lucioase.
Planta Infloreste in lunile MARTIE-MAI.

O gasim si in natura dar, o putem creste si in gradini si arata foarte bine si in zonele cu iarba, umbrite.
Recoltarea florilor se face in timpul infloririi( APRILIE-MAI), recoltarea frunzelor fara petiol in lunile MARTIE-APRILIE, recoltarea rizomilor si a radacinilor se face primavara devreme( MARTIE-APRILIE) sau toamna( SEPTEMBRIE-OCTOMBRIE).

Raspandire

Specia este originara din Asia Mica.

Creste spontan de la campie pana in zona fagetelor, prin lunci, zavoaie, poieni de foioase, la margine de padure, in tufisuri, livezi, vii.

Cultivarea se va face in locuri umbrite.

Compozitie

-carotenoizi, antociani, violarutozina, rezine, alcaloizi, glicozizi;

-ulei eteric, mucilagii, vitamina C, glucide.

Proprietati terapeutice

-emoliente, expectorante, pectorale, antitusive, antiseptice-pulmonar, calmante, sudorifice, diaforetice;

-purgative, laxative, diuretice, vomitive( radacinile);

-anticanceroase, antibiotice, cicatrizante, revulsive, antireumatismale.


Recomandari

-bronsite, catar bronsic, raceli, tuse convulsiva, guturai, angine, astm umed;

-ulcer gastro-duodenal, colite, indigestii, constipatie, intoxicatii;

-afectiuni renale, cinstite, insomnii, reumatism articular, guta;

-dermatoze, rani, ulceratii, escare, rujeola, scarlatina, crapaturi de sani si piele, improspatarea tenului.

Alte utilizari

-intra in compozitia celor 4 plante pectorale;

-efecte aromatizante in cofetarie, dulciuri si bauturi alcoolice;

-florile se pot folosi proaspete in salate sau le poti congelezi in cuburi de gheata sa decorezi bauturile de vara

-intra in compozitia unor parfumuri fine si cosmetica.

Mod de preparare

Florile, sub forma de infuzie, preparată din 1- 2 linguriţe flori la o cana cu apă; se beau 1- 2 căni pe zi.

Rizomii şi rădăcinile sub formă de decoct, preparat dintr-o lingura plantă la o cană cu apă; pentru adulţi, 4- 5 linguri pe zi, pentru copii 3- 4 linguriţe pe zi îndulcite cu miere.

Contraindicaţii

Respectând dozele precizate, nu prezintă.

Retete

Unt aromatizat cu violete si coaja de lamaie

Cum să colectezi violetele sălbatice


Pentru a strânge violetele sălbatice, alegeți un recipient robust, cum ar fi un un recipient cu clapetă care are găuri pentru a lăsa violetele să respire. Tapetațivasul cu un prosop de hârtie ușor umed. Alegeți violetele din vârful tulpinii lor, smulgându-le ușor cu degetul mare și arătător. Puneți violetele în recipient și păstrați-le la frigider peste noapte, lăsându-le să se ofilească și să elibereze puțină apă. Procesați a doua zi!


Unturile aromatizate sunt o modalitate fabuloasă de a păstra ierburile și alte arome delicate proaspete. Puteți îngheța untul și îl puteți păstra pentru mai târziu, decongelându-l cand aveti nevoie de el. Va încurajez să-l înghețați într-o folie de plastic în formă de cilindru și să-l tăiați în „monede de unt” pentru o dezghețare ușoară, porționată.

Timp de preparare: 5 minute
Timp total: 5 minute
Ingrediente



4 batoane unt nesarat, inmuiat
3 lămâi, coajă
1 lingurita sare romanească brută sau sare de mare gri sau sare de mare roz sau alta sare de mare grunjoasă
3/4 cană de violete sălbatice, împachetate lejer

Instrucțiuni

Într-un robot de bucătărie, combinați untul, coaja de lămâie și sarea. Se amestecă până când ingredientele sunt bine combinate.
Adăugați violetele și pulsați de 5-10 ori, până când violetele sunt încorporate și dispersate, dar nu zdrobite complet. Untul va fi mai frumos cu petalele încă intacte.
Întindeți o bucată de folie de plastic pe o suprafață uscată. Transferați untul în centrul foliei de plastic într-o grămadă mare, folosind o spatulă pentru a obține până la urmă din robotul de bucătărie. (Puneți deoparte o cantitate mai mica pentru a gusta imediat pe pâine prăjită).
Întindeți untul într-un pătrat sau un cilindru și sigilați-l cu folie de plastic. Dacă îngheață, înfășurați cu un alt strat de folie de plastic. Transferați la frigider sau congelator pentru utilizare pe termen nelimitat.


Citește si următoarele articole:


https://www.monicaantonneaga.ro/2024/01/26/otrava-ascunsa-in-superalimente/

https://www.monicaantonneaga.ro/program