Bun venit în luna mai!
Luna aceasta, ne scufundăm în flori comestibile, care susțin atât starea de spirit , cât și sanatatea corpul nostru.
Din cele mai vechi timpuri, florile au jucat un rol eminent în artă, religii, farmacopee și bucătăriile din întreaga lume. Știm cu toții că anumite flori sunt comestibile, dar se știe puțin despre valoarea lor medicinală și care sunt sigure de consumat.
Studiile arată că florile au o adevărată valoare și pot fi folosite ca medicamente și alimente puternice. Sunt încărcate cu nutrienți precum vitaminele D , B și A, flavonoide, antioxidanți, carotenoizi, fosfor, potasiu și proteine . Au un gust bun, oferă multi nutrienti și un echilibru subtil al emoțiilor.
În timpul acestei provocări, pe măsură ce devenim mai în ton cu corpul nostru și cu ciclurile naturale ale naturii, devine clar că există o legătură puternică între mintea noastră, emoții și felul în care ne simțim fizic. Emoțiile noastre sunt strâns legate de sănătatea noastră.
Esențele de flori sunt infuziile de plante sau decocturi făcute din florile unei plante. Ele au fost folosite de secole pentru a încuraja schimbări în dezvoltarea sufletului nostru și pentru a ne ajusta sinele emoțional.
Florile comestibile poartă aceste esențe de flori și susțin mintea și emoțiile noastre în diferite moduri.
Studiile științifice arată că esențele de flori se potrivesc cu eficacitatea efectului placebo în ceea ce privește starea de spirit și sănătatea emoțională. Deși acest lucru poate suna ca o știință eșuată, efectul placebo este destul de puternic: poate fi eficient în proporție de 35-90% în rezolvarea numeroaselor probleme de sănătate. În dezvoltarea medicamentelor, placebo depășește adesea medicamentele antidepresive – totuși aceste medicamente ajung încă pe piață!
De fapt, un medicament nou trebuie să depășească o singură dată placebo pentru ca acesta să fie aprobat și trimis în producție.
Ayurveda susține ca cheia restabilirii sănătății fizice și emoționale care este conștientizarea. Dacă organismul are conștientizarea interioară a problemei, poate folosi un răspuns imunitar și reparator pentru a rezolva problema.
Florile comestibile par să funcționeze ca instrumente puternice pentru a spori conștientizarea de sine. În loc să ofere „euforie” sau o ușurare directă a durerii sau a conflictelor, florile comestibile stimulează conștientizarea conflictelor și provocărilor noastre și ne întăresc capacitatea de a trece prin obstacolele din calea sănătății și creșterii noastre.
Poti primi beneficiile mentale si emotionale ale florilor consumandu-le intr-o salata sau ca garnitura colorata si delicioasa sau prin aromaterapie folosind uleiurile esentiale.
Vă rugăm să descărcați și să imprimați diagramele florilor din aprilie și mai de mai jos, unde am enumerat toate florile înflorite în aprilie și mai. Aceste diagrame sunt un ghid al utilizatorului pentru a mânca aceste flori și a le folosi pentru beneficii emoționale. Scopul este de a stabiliza și de a readuce starea de spirit la echilibru. Ele vor fi cele mai eficiente și vizibile atunci când se potrivesc provocărilor mentale sau emoționale de bază cu care vă confruntați.
După cum am discutat si în Ghidul lunii martie- aprilie , în această perioadă a anului, este posibil să nu vă simțiți la fel de înfometați și ar trebui să începeți să încercați să mâncați mai puțin la mese.
Pe măsură ce ploile de aprilie aduc flori de mai, vedem și o varietate de verdeațuri de primăvară din ce în ce mai disponibile. „Foametea” primăverii se încheie și este înlocuită cu o dietă cu conținut scăzut de grăsimi și bogat în legume, concepută pentru a vă reseta capacitatea de a arde eficient grăsimile, în loc de zahăr și carbohidrați.
Grăsimea este depozitul stabil de energie al organismului. Oferă stabilitate dispoziției, un somn mai profund și de calitate mai bună, rezistență îmbunătățită, niveluri sănătoase de zahăr din sânge, energie de lungă durată și o detoxifiere atât de necesară după o iarnă lungă de depozitare a nutrienților.
Mănâncă mai puțin
Dieta ta de primăvară ar trebui să fie oarecum austeră. Aveți grijă să nu mâncați în exces, așa cum mulți dintre noi facem adesea toamna – în plin sezon de sărbătoare.
În luna mai, în timp ce alimentele devin din ce în ce mai disponibile, trebuie să învățăm să fim de acord să lăsăm masa plină doar 75%. Educarea organismului pentru a fi mulțumit cu mai puțin în fiecare primăvară este o parte integrantă a reset-ului pentru a încuraja metabolismul grăsimilor pe tot parcursul anului.
În timp ce dieta de primăvară va forța în mod natural corpul în metabolismul grasimilor, arderea acestora și vă va ajuta să scăpați de excesul de greutate de iarnă, este de asemenea timpul să vă concentrați pe căile dvs. digestive și de detoxifiere și să curățați țesuturile profunde în care sunt stocate toxinele.
Vă sugerez să sprijinim acest proces natural de curățare de primăvară prin programul de 90 de zile care vă va permite să începeți în mod natural să ardeți grăsimile și să vă resetați metabolismul grăsimilor și sa dobanditi adaptarea metabolica.
Este simplu: evitați cerealele, zahărul, lactatele și alimentele procesate.
Este esențial să faceți si exerciții fizice în aceste luni de primăvară.
Studiile privind exercițiile de respirație pe nas versus exercițiile de respirație pe gură arată că respirația profundă pe nas în timpul exercițiilor vă va ajuta plămânii să elimine grăsimea ca reziduuri mai eficient decât exercițiile de respirație pe gură.
Fă exercițiile și mișcarea parte a rutinei tale zilnice: fie că mergi la o plimbare la prânz sau după muncă sau mergi la un curs de yoga înainte sau după muncă. Vă promit că veți vedea și simți pur și simplu beneficiile puternice ale mișcării corpului.
Lista produselor alimentare de sezon
Când ne ajustăm dieta și stilul de viață pentru a se potrivi cu sezonul, microbiomul care promovează sănătatea noastra se schimbă dramatic. Microbiomul de primăvară susține imunitatea, digestia, starea de spirit, energia, glicemia, greutatea corporală, somnul și multe altele.
Primăvara este, de asemenea, asociată cu mancarea un pic mai grea, rece și uleioasă. Experimentează cu aromele și bucură-te! Din alimentele cu * poti manca mai mult.
LEGUME
- * Germeni de lucernă
- Anghinare
- *Sparanghel
- *Germeni de fasole
- Sfecla
- *Ardei gras
- Brocoli
- *Varză de Bruxelles
- *Varză
- * Morcovi
- *Conopidă
- *Țelină
- *Cicoare
- *Ardei iute, uscat
- Coriandru
- *Varza
- *Porumb
- *Păpădie
- *Andivă
- Fenicul
- *Usturoi
- Ghimbir
- *Fasole verde
- *Ardei iuti
- * Kale
- Praz
- *Salată verde
- *Ciuperci
- *Verdeata de muştar
- * Ceapa
- *Pătrunjel
- *Mazăre
- *Cartofi, copți
- *Ridichi
- Alge
- Mazăre
- *Spanac
- *Mangold
- *Napi
- * Nasturel
Fructe
- Afine
- *Fructe uscate bio (toate)
- Grapefruit
- Lămâi, lime
- Papaya
- Pere
- Rodii (acre)
- Zmeura
- Căpșune
- Toate fructele de pădure
Mirodenii si plante aromatice
- Anason
- Asafoetida
- Busuioc
- Frunza de dafin
- *Piper negru
- Muşeţel
- Chimen
- Cardamom
- *Cayenne
- Scorţişoară
- *Cuișoare
- Coriandru
- Chimion
- Mărar
- Fenicul
- schinduf
- Usturoi
- Ghimbir
- Hrean
- Maghiran
- Muştar
- Nucşoară
- Oregano
- Mentă
- Seminte de mac
- Rozmarin
- Şofran
- Salvie
- Mentă
- Cimbru
- Curcumă
Leguminoase
- *Toată fasolea încolțită
- Adzuki
- Garbanzo
- Bob
- **Fasole rosie
- * Linte
- *Lima
- *Mung
- Mazare despicată
Ceaiuri de plante
- Lucernă
- *Cardamom
- *Cicoare
- *Scorţişoară
- *Cuișoare
- *Păpădie
- *Ghimbir
- * Hibiscus
- *Coaja de portocala
- *Frunza de capsuni
LACTATE
- Ghee (moderație)
- Iaurt cu conținut scăzut de grăsimi (moderație)
- lapte de Orez/soia
- *Lapte de capra
CARNE ȘI PEȘTE
- Pui
- Rață (moderație)
- Ouă (moderație)
- Peste de apa dulce
- Miel (moderație)
- Pește de ocean (moderație)
- Curcan
BĂUTURI
- Ceai negru (moderatie)
- Cafea (moderatie)
- Apă (temperatura camerei până la fierbinte)
ÎNDULCITORI
- *Miere – Crudă
- Sirop de arțar
- Melasă
Pseudocereale
- Amaranth
- Orz
- Hrişcă
- Porumb
- Mei
- Ovăz, uscat
- Quinoa
- Orez, maro, boabe lungi
- secară
CONDIMENTE
Roşcovă
Murături
Cele mai bune esențe de flori pentru a stimula starea de spirit în această primăvară : este greu să ignori vederea primelor flori de primăvară în aprilie. După o iarnă lungă și sterilă, apariția florilor care coloreaza peisajul poate aduce un zâmbet și un sentiment de ușurare. Din punct de vedere istoric, florile de primăvară au fost un semn pentru a sărbători venirea noului sezon. Cum sărbătorești schimbarea anotimpurilor?
Primăvara este începutul ciclului nutrițional anual al naturii, unde este nevoie de un an întreg pentru a satisface nevoile nutriționale ale cuiva. Primăvara este o perioadă grea, umedă și mai caldă a anului, care încurajează semințele care au rezistat unei ierni lungi să germineze și să încolțească, oferind o abundență de alimente bogate în nutrienți atât de necesare după iarna grea. Pentru strămoșii noștri, primăvara devreme a fost întotdeauna o perioadă dificilă în natură pentru a se hrăni, deoarece depozitele de iarnă probabil s-au epuizat, iar recolta de primăvară este încă la început.
Fasolea: Superalimentul neașteptat de primăvară: pe măsură ce oamenii au evoluat și au căutat hrană, nuci, semințe, tuberculi, cereale, fructe și legume, fasolea a fost singura hrană prețuită despre care am descoperit că poate rezista iarna fără să se strice. Fasolea boabe cade de pe plantă toamna și stă latentă toată iarna, pentru a încolți primăvara. Cerealele procedează aproape la fel, dar le lipsesc cojile protectoare super-puternice și antinutrienții pe care le au fasolea și nu rezista la fel de bine toata iarna.
Prebiotice de sezon:
Usturoiul | Recoltate de primăvara sau toamna:
Usturoiul este bogat în prebiotice, inulină și fructo-oligozaharide (FOS). S-a descoperit că usturoiul crește proliferarea bifidobacteriilor în intestin, care susține imunitatea sănătății intestinale.
Ceapa | Primăvara sau toamna:
La fel ca usturoiul, ceapa este bogată în inulină și FOS, care susțin bacteriile intestinale sănătoase, descompun grăsimile și întăresc sistemul imunitar prin creșterea producției de oxid nitric în celule.
Prazul | Recoltate de primăvară sau toamnă:
Prazul, ceapa și usturoiul provin din aceeași familie și furnizează inulină și FOS ca sursă de prebiotice. La fel ca ceapa și usturoiul, ele susțin și proliferarea bacteriilor intestinale bune și imunitatea intestinală.
Alge marine
Algele marine sunt un prebiotic puternic. Cu toate acestea, este rar consumat în afara Japoniei și a altor țări asiatice. Este o fibră naturală solubilă prebiotică, bogată în minerale precum iodul . Algele marine au fost studiate pentru a susține creșterea bacteriilor benefice în intestin.
Polen Crud – Aliment Functional Si Probiotic
O generoasa paleta de vitamine se gaseste in polenul crud. Sunt vitamine liposolubile: A (și provitamina A), D, E, F, cât și hidrosolubile C, P (rutin), acid folic, B1, B2, B3 (PP), B5, B6, B8 (H).
Unele dintre ele se găsesc în cantități atat de mari, incat 30 g polen asigura integral doza zilnica recomandata: A (si provitamina A), E, P, B8.Păstrarea polenului crud se face la congelator, pentru perioade îndelungate (luni, ani).
Decongelat nu-si pierde din proprietati. Datorită conținutului scăzut de apa, la decongelare nu se sparge membrana celulară și nu apare nici un „suc celular” în care sa se piarda ori sa se deterioreze principii active. Scos de la congelator, se poate păstra fără a fi închis ermetic (lactobacilii au nevoie de aer spre a supraviețui) până la 7-10 zile, la temperatura ambientala (în regim de „camara”) sau în frigider.
Dozele utile în regim obișnuit de viață sunt de 2-5 g/zi la copii sub un an, 5-10 g/zi la copii de 1-10 ani, 10-30 g/zi peste varsta de 10 ani. in regim de suprasolicitare (fizica sau intelectuala) cat si in cure de incarcare nutritiva cantitatile pot creste pana la 50-100 g/zi.
Pentru a se absorbi complet din tubul digestiv e bine ca polenul sa fie predizolvat în apa cu suc de lamaie proaspat, într-un suc fresh, bors sau kefir (iaurt); volumul orientativ (polen plus lichid): 150 ml pentru 30 g polen. Trebuie sa stea la dizolvat minim 20 minute. Cand este în doza unica, ideal se administrează dimineața. Cei care iau prima data, e bine sa crească progresiv dozele și sa inceapa administrarea după ce au mâncat. Mai tarziu se poate trece la administrarea pe stomacul gol.